Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wanhopige vissers zoeken steun in Brussel

2 min read

Wanhopige vissers zoeken steun in Brussel

BRUSSEL – Het verbod om ongewenste bijvangst terug in zee te gooien maakt Nederlandse vissers ,,wanhopig’’. De zogeheten aanlandplicht stoot hen het brood uit de mond en dreigt het einde van de Nederlandse kottervisserij te betekenen.

Eendracht Maakt Kracht (EMK), de actiegroep van Nederlandse en Belgische vissers is dinsdag 30 mei naar Brussel getogen om er een stevige petitie met 23.000 handtekeningen aan te bieden tegen de Europese aanlandplicht.

De aanlandplicht wordt sinds 2015 stapsgewijs ingevoerd en zal in 2019 volledig in werking treden. Dan moeten de vissers alle kleine vis aan land brengen en mogen die niet meer terug in zee worden gegooid.

Na een manifestatie bij het gebouw van de Europese Commissie trokken de vissers naar het Europees Parlement. ,,De aanlandplicht is een van de domste besluiten ooit in Brussel” zei Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP), lid van de Visserijcommissie van het EU-parlement. ,,Een onbegrijpelijke stommiteit.” Hij ziet bij zijn collega’s steeds meer twijfel over het nut en pleit voor versoepeling.

Voorzitter Job Schot van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht: ,,Het is een besluit van bureaucraten die alleen maar water uit de kraan hebben gezien. Wij willen vissen als vrij man. Het is een maatregel die genomen is met de gedachte om voedselverspilling tegen te gaan, maar hij schiet zijn doel voorbij, De grootste verliezer is de natuur, want je haalt de babyvissen en dus de voortplanting eruit. En als visser zit je opgescheept met een berg werk zoals de opslag, het lossen en het vernietigen. Dat komt allemaal voor rekening van de vissers”

Behalve voorzitter Cadec, Van Dalen en Annie Schreijer waren er meer fractiecoördinatoren uit het Europarlement aanwezig, waaronder de Portugese visserijwoordvoerder Santos van de Sociaal Democraten. Ook bestuurders van Nederlandse Vissersbond en VisNed waren present.

De Tweede Kamer riep het kabinet in december al op ,,alles in het werk te stellen” om de aanlandplicht op te schorten.

Lees ook: EMK met 23.000 ‘aanlandplicht nee’ handtekeningen naar Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *