Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Uitstekend resultaat eerste reis Engey RE 91

2 min read

IJslands nieuwste vissersschip Engey RE 91, foto HB Grandi

IJslands nieuwste vissersschip, de Engey RE 91, heeft haar eerste reis met een uitstekende resultaat afgerond. Na vijf dagen vissen kwam het schip met 140 ton vis binnen in Reykjavik.

Volgens schipper Friðleifur Einarsson, in een interview op de website van het visbedrijf HB Grandi, ging alles goed en de prestaties van het schip waren boven verwachting.

Hij zei: ‘We zijn afgelopen donderdag van Reykjavik naar zee gegaan  en hebben vijf dagen gevist. We zijn begonnen in het visgebied ‘the Mountains’ waar we twee dagen op roodbaars hebben gevist. Daarvandaan zijn we noordelijk verschoven naar de ‘Westfjords gronden’ waar de kabeljauw zich goed liet vangen. Er zat wat pollock door de vangst, maar niet bijzonder veel,’ zei Einarsson en voegde daaraan toe dat naast de bemanning er ook vijf technici van Skaginn 3X de eerste reis waren meegevaren.

‘Alles werkte zoals het moest. Er waren een paar kleine puntjes van aandacht, maar die werden snel opgelost. Het geautomatiseerde visruimsysteem is een echte innovatie, het heeft perfect gewerkt en de vangst verwerkings faciliteiten op het hoofddek kunnen nauwelijks beter. Aan de andere kant zal het wel even duren voor we alle computersystemen van het schip beheersen en alles 100 procent onder controle hebben, maar dat zal wel wennen.’ Aldus schipper Einarsson.

De Engey is economisch zuiniger te exploiteren dan HB Grandi’s oudere schepen. De schipper zegt dat ze nu elke tweede reis kunnen bunkeren in plaats van elke reis, zoals hij gewend was met het vorige schip de Ásbjörn.

Ondertussen nadert een andere HB Grandi-trawler, de Viðey, voltooiing van haar bouw in Turkije. Dit nieuwe schip word voor de kerstdagen in IJsland verwacht. De Viðey, samen met de Engey en Akurey, zijn drie nieuwe vissersschepen ontworpen voor de aanvoer van verse vis die door het IJslandse bedrijf bij Çeliktrans in Turkije zijn besteld. Kijk onder een timelapse video van de bouw van Engey.

Video: Çeliktrans CS 48 | HB Grandi Engey Re-91. Gepubliceerd op 20 apr. 2016 door Orka Media

Video 2: Verschil verwerking HB Grandi Asbjorn RE50 en Engey RE91. Gepubliceerd op 23 nov. 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *