Blauwvintonijn terug in de Noordzee
1 min readDe Blauwvintonijn is weer terug in de Noordzee. Het Wereld Natuur Fonds is samen met wetenschappers een onderzoek begonnen naar de Atlantische blauw vin tonijnen in de Noordzee.
Het onderzoek moet de terugkeer in kaart brengen. Sportvissers gaan 40 tonijnen vangen in het Skagerrak en Kattegat. De vissen worden dan van een zendertje voorzien en weer vrijgelaten. Zo zijn ze te volgen via satellieten.
Het WNF werkt samen met onderzoekers van de Universiteit van Denemarken en de Zweedse Universiteit van Landbouwwetenschappen. Ervaren sportvissers worden ingezet om ervoor te zorgen dat de tonijnen zo veilig mogelijk worden gevangen. Nooit eerder deden wetenschappers in de Noordzee onderzoek met tags naar blauwvintonijnen.
De satellietzenders die op de tonijnen worden aangebracht laten zien waar de vissen vandaan komen en waarom ze steeds vaker te zien zijn in de Noordzee. Verder leveren de data ook informatie op over hoe visserij, klimaat en de beschikbaarheid van voedsel trekroutes van de tonijn beïnvloeden.
Omdat vissen op tonijn verboden is in de Noordzee is voor het onderzoeksproject een speciale ontheffing verleend door ICCAT, de internationale commissie voor de bescherming van Atlantische tonijnen.
Vorige maand filmden twee vissers jagende scholen tonijnen in de buurt van het Britse Falmouth in Cornwall. Volgens de vissers zou de tonijn op scholen makreel jagen. De video is onder te zien.
Op de Facebook pagina van Het EMK schrijft freelance visserij-onderzoeker, visserij-journalist en lid van het EMK-media-team een vierluik over de Noordzeetonijn dat U hier kunt lezen.