Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Hengels tellen aan zee?

2 min read

Het Belgische onderzoeksvaartuig Simon Stevin

Hoe gaat het met de recreatieve visserij, en met de vissoorten die ze vangen? Waar zijn recreatieve vissers meest actief?

Zien we veranderingen van jaar tot jaar? En wat is de relatie tussen de recreatieve visserij en de commerciële visserij? Met deze vragen als uitgangspunt voeren ILVO, VLIZ en de Federale Overheidsdienst Leefmilieu een monitoring uit van de recreatieve visserij. De gegevens bieden ondersteuning aan het Europees visserijbeleid, de Kaderrichtlijn Mariene Strategie en de richtlijn van OSPAR.

Wegens het ontbreken van gegevens is het momenteel niet mogelijk om een inschatting te maken van de omvang van de recreatieve visserij in België, van de mogelijke gevolgen van recreatieve visserij voor het beheer van visbestanden, en van de sociale en economische impact van recreatieve visserij op de kust en de omgeving.

Nochtans heeft Europa die gegevens nodig: voor het Europees visserijbeleid, voor de Kaderrichtlijn Marien Strategie en voor de richtlijn van OSPAR. Ook voor recreatieve vissers is de dataverzameling een goede zaak: zij kunnen op basis van de gegevens erkend worden als een volwaardige ruimtegebruiker op zee binnen beleidsprocessen. Uiteindelijk doel is een wetgeving op maat van de sector en afgestemd op de realiteit, en éénduidige communicatie rond de hoeveelheid gevangen vis.

Tellingen en beschrijvingen van de recreatieve visserij worden opgetekend via een gecombineerde steekproef van tellingen op het strand en aan de staketsels, via survey ’s op zee met het onderzoeksvaartuig Simon Stevin, en via luchtmonitoring vanuit een vliegtuig.

Op basis van die gegevens kan de evolutie van de recreatieve visserij in kaart worden gebracht. Binnen het dataverzamelingsproces staat transparantie centraal. De monitoringsactiviteiten en de hieruit voortkomende data kunnen dan ook in real-time geconsulteerd worden via www.recreatievezeevisserij.be.

Integratie van de Belgische gegevens met de gegevens van andere lidstaten gebeurt via organen zoals ICES (International Council for the Exploration of the Sea) en STECF (adviesorgaan van de Europese Commissie met betrekking tot de visserij), die op hun beurt advies leveren aan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid, OSPAR en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Op regionaal niveau zullen de gegevens worden gebruikt voor ondersteuning van de Belgische visserijsector en het marien ruimtelijk beheer. [ILVO Nieuwsgolf oktober 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *