Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers woest over Europees verbod pulsvisserij

3 min read

Leugens en emoties hebben het vandaag gewonnen van de wetenschap. De nek van de pulsvisserij werd aan het eind van de avond in het Franse Straatsburg omgedraaid door de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Zij lieten zich misleiden door leugenachtige en emotionele campagnes van de Franse milieuorganisatie Bloom.

De Nederlandse pulsvissers reageren furieus op de uitslag: “Wat is Europese beleidsvorming op deze manier nog waard?” Uit het Triloog is een compromis gekomen waarin 42 ontheffingshouders mogen blijven vissen met het pulstuig tot 2021. De andere 42 ontheffingen worden in 2019 opgeheven. Zes pulsvissers mogen na 2021 op basis van onderzoek door blijven pulsen. Het besluit uit het Triloog moet nog door het voltallige Europees Parlement en de Europese Raad worden goedgekeurd.

Tien jaar terug in de tijd

“Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven”, vinden de kotterorganisaties EMK, VisNed en de Nederlandse Vissersbond. De visserijsector wordt dankzij het verbod op het pulstuig meer dan tien jaar terug in de tijd geworpen. “Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. Hoewel diezelfde doelen nog steeds hoog op de agenda staan bij natuurorganisaties en de maatschappij, moeten we stoppen met de pulsvisserij. Dat is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel”, uiten de kotterorganisaties.

Wetenschappelijke onderzoeken genegeerd

Onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de pulsvisserij voor veel actuele vraagstukken oplossingen biedt, maar zijn door zowel milieuorganisatie Bloom als Europese politici volledig genegeerd. “Wetenschappelijk bewezen besparen we 46% brandstof, we vissen selectiever en door het lichtere tuig vindt er minder bodemberoering plaats. En toch krijgt een emotionele lobby het bij de Europese politiek voor elkaar om de stekker uit de innovatie te trekken, dat is onbegrijpelijk”, vinden de kotterorganisaties.

Ook zijn de kotterorganisaties veelvuldig over de pulsvisserij in gesprek gegaan met buitenlandse visserijorganisaties, in tegenstelling tot wat zogenaamde lobby-experts deze dagen in de media beweren. “De lobby heeft niet gefaald, het Europees besluitvormingssysteem heeft gefaald”, aldus de kotterorganisaties.

Premier Rutte

In een laatste poging de pulsvisserij te redden, schreven kotterorganisaties vorige week een brandbrief aan minister-president Rutte. Hierin riepen de vissers de Nederlandse premier op om het gesprek met zijn Franse collega president Macron en Commissievoorzitter Juncker aan te gaan. Om de brief kracht bij te zetten togen meer dan 250 pulsvissers en betrokkenen dinsdag naar de Tweede Kamer om tijdens het wekelijkse vragenuur bij minister-president Rutte aandacht te vragen voor het dreigende verbod op de innovatieve pulsvisserij. Een reactie op de brandbrief bleef uit en ook in de Tweede Kamer was de premier tot grote teleurstelling van de Nederlandse vissersvloot afwezig.

Overgangsperiode

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag tijdens de Biddag op Urk aangegeven naast de vissers te blijven staan en samen te willen strijden voor een toekomst voor de Nederlandse visserij. Minister Schouten zal haar best doen voor een overgangsperiode voor de pulsvissers en wil innovatiegeld beschikbaar stellen. “De overgangsperiode is slechts een doekje tegen het bloeden. De financiële schade in de hele sector kan oplopen tot 200 miljoen euro.

Daarnaast moeten we nog niet denken aan innoveren, als onze beste innovatie ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, op basis van emotionele klanken in de prullenbak verdwijnt”, aldus de kotterorganisaties. [pdf Persbericht VisNed 13 januari 2019]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *