Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Historische start van Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) in Brussel

1 min read

“Vroegtijdig overleggen met sector is essentieel voor visserij in Europa”

“Aan het begin van dit nieuwe mandaat van het Europees Parlement is overleg en afstemming van groot belang. Daarom ben ik, samen met collega Annie Schreijer-Pierik (CDA), gestart met een Strategisch Europees Visserij Overleg. We moeten strategisch gaan nadenken hoe we Nederland, maar vooral Europa mee krijgen in onze visie op visserij”, zegt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

Niet alleen zo’n overleg is historisch, maar ook kent de Visserijcommissie (PECH) in het Europees Parlement voor het eerst in haar geschiedenis 5 Nederlandse leden: Peter van Dalen (tevens Vice-Voorzitter van PECH), Annie Schreijer-Pierik, Jan Huitema (VVD), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).  Deze laatste drie genoemden zijn plaatsvervangend lid van de Visserijcommissie. Zij kunnen stemmen wanneer het gewone lid afwezig is.

Onder andere is vrij uitgebreid gesproken over de impact op de visgronden en de visserij wanneer er steeds meer plannen worden ontwikkeld voor windmolens in de Noordzee. “Er komen steeds minder gebieden waar we kunnen vissen. De sector wordt langzaam de nek omgedraaid”, aldus een aanwezige visser.

Concreet is afgesproken dat er een Hoorzitting  over de Controleverordening wordt georganiseerd, dat er wordt samengewerkt bij rapporten  en wetsvoorstellen, en wordt een volgend overleg (in oktober) gepland, want allen waren het over een ding 100% eens met elkaar: “Bijzonder goed initiatief om nu al goed en uitgebreid met belanghebbenden af te stemmen.”

Historische start van Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) in Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *