Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

MaraSoft breidt Marad software uit voor visserij

2 min read

De laatste jaren is de administratieve druk voor de vloot steeds verder toegenomen. Overzicht en inzicht zijn hierbij erg belangrijk of het nu gaat om het op orde hebben van certificaten van de bemanning, een RI&E of inzicht in de onderhoudsschema’s voor het schip. Het bedrijf MaraSoft heeft daarom hun bestaande scheepsmanagementsysteem (Marad) uitgebreid voor de visserij. Hierbij is vanuit VisNed actief meegedacht om de invulling ervan te optimaliseren.

Zoals eerder vermeld in deze nieuwsbrief heeft IL&T aangekondigd dat zij schepen die alles goed op orde en inzichtelijk hebben willen gaan belonen, waarbij controle gebaseerd is op vertrouwen. Een goed gevoerde administratie kan dus direct wat opleveren tijdens een inspectie.

Overal beschikking over documenten

Zowel aan boord als aan de wal beschikking hebben over alle benodigde documenten en informatie is een pré. Administratieve lasten lopen hoog op en wanneer er een inspectie plaatsvindt is het handig als iedereen binnen het bedrijf alles altijd bij de hand heeft.

Op 15 november zal het C188 verdrag in werking treden. Als er met personeel in loondienst wordt gewerkt (bijvoorbeeld uitzendkrachten), kan de registratie van arbeid- en rusttijden een verplichting zijn waar u dus mee te maken kan krijgen. Marad maakt het mogelijk deze administratie te voeren en te bewaren voor het geval erop gecontroleerd wordt. Daarnaast is het aan boord hebben van een RI&E verplicht. Ook hiervoor heeft Marad een module, zodat de RI&E ingevuld kan worden en makkelijk bijgehouden kan worden.

Herinneringsfunctie

Per 1 april 2019 is het nieuwe Besluit Zeevarenden in werking getreden, waarbij er actief gecontroleerd wordt op het bezit en de geldigheid van certificaten. Zoals eerder in deze nieuwsbrief aangegeven kennen de medische certificaten (medical first aid en/of medical care) evenals de medische keuring een herhaalverplichting voor de visserij. Het programma Marad heeft een herinneringsfunctie, waarbij het systeem een melding geeft als deze certificaten bijna verlopen zijn. Zo kan tijdig een nieuwe cursus worden gevolgd of een medische keuring worden gepland.

Interesse?

Marad is uit verschillende modules opgebouwd, waarbij je minimaal drie modules moet kiezen. Relevante modules voor de visserij zijn de modules voor het onderhoud, certificaten en bemanning. Het Veiligheidscentrum op Urk is momenteel bezig met de ontwikkeling van een module waarbinnen de wettelijk verplichte RI&E een plaats krijgt.

In overleg met de ontwikkelaar van de software is voor VisNed-leden een speciaal pakket samengesteld waarbij de relevante modules voor de visserij tegen een gereduceerd tarief kunnen worden aangeboden. Wanneer u interesse heeft in het Marad programma, kunt u zich hiervoor melden bij uw PO. Van hen krijgt u dan meer gedetailleerde informatie over de kosten per schip per jaar.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jurie Romkes telefoon (0527-684141) of mailen ().

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *