Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

CFTO purse seiner ‘Avel Vor’ gezonken bij West Afrika

2 min read

De 61 meter lange Avel Vor werd in 1991 gebouwd op de Piriou-werf in Concarneau. Foto: CFTO

De 61 meter lange Franse tonijn purseseiner ‘Avel Vor’ is gezonken na een aanvaring met een onbekend object. Alle bemanningsleden zijn veilig van boord gehaald door andere tonijnschepen in het gebied.

Het ongeluk gebeurde 170 zeemijlen uit de kust van Liberia. De Avel Vor stoomde naar de visgronden toen de bemanning een klap voelde met daarbij het geluid van een aanvaring met een drijvend object. De machinekamer liep erg snel onder water en de pompen konden het binnenstromende water niet bijhouden.

Ondanks inspanningen van het machinekamerpersoneel nam de schipper de beslissing om het schip ‘s nachts te verlaten, waarbij de bemanning van boord is gehaald door andere CFTO-tonijnschepen, de Sterenn, Gueotec en Pendruc.

Een sleepboot met pompen en een duikteam aan boord is uitgevaren naar de zinkende purseseiner 170 zeemijlen voor de kust van Liberia, maar de volgende ochtend vroeg was de Avel Vor niet langer zichtbaar op de radar van de Pendruc.

De Pendruc bleef op het toneel met een deel van de bemanning van Avel Vor aan boord om eventuele drijvende objecten uit zee te halen die gevaar voor andere scheepvaart kon opleveren. Er werd geen vervuiling waargenomen. [Persbericht CFTO]

Het Nederlandse Parlevliet & Van der Plas heeft de Franse tonijnrederij CFTO [Compagnie Française du Thon Océanique] in 2016 overgenomen.

Met de overname van CFTO is de toen reeds omvangrijke vloot van het P&P-concern uitgebreid met 14 tonijnjagers, die vissen in de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan vanuit respectievelijk Abidjan (Ivoorkust) en Port Victoria (Seychellen). CFTO is de grootste tonijnrederij van Frankrijk, met een vangst van circa 65.000 ton per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *