Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Plannen voor 25.000 ton kabeljauwkwekerij onthuld

3 min read

Vandaag zijn de plannen aangekondigd voor de bouw van ‘s werelds enige kabeljauwkwekerij op industriële schaal, in Noorwegen. Het hoofdkantoor van het in Trondheim gevestigde Norcod streeft ernaar om in 2021 9.000 ton kabeljauw per jaar te produceren en vanaf 2025 een jaarrond aanvoer van 25.000 ton.

Het bedrijf heeft licenties voor twee faciliteiten in Mausund, ten noordwesten van Trondheim, die worden opgewaardeerd. De eerste batch van 260.000 jongen is in productie en klaar om in december 2019 naar zee te worden overgebracht. Een nieuwe batch juvenielen is gepland om dezelfde maand aan te komen. Norcod-topman Rune Eriksen zegt dat de vissen een uniforme groei vertonen die ruim boven de verwachtingen ligt.
Volgens een verklaring van vandaag: “het bedrijf wil de sterke vraag naar verse kabeljauw exploiteren, terwijl het aanbod van de wereldwijde afvangmarkt stagneert. Het belooft een stabiele kwaliteit van kabeljauw die wordt gekweekt in zijn natuurlijke habitat en is van plan de productie de komende jaren op industriële schaal op te voeren. ”

“Gekweekte kabeljauw is eigenlijk een fantastisch product”, zegt Eriksen. Gekweekte vis groeit aanzienlijk sneller dan hun wilde tegenhangers en het doel is om het hele jaar door vers, wit vlees te leveren. Geen kabeljauw ter wereld wordt industrieel gekweekt, zegt Eriksen. Er zijn andere spelers die kabeljauw bewerken in Noorwegen, maar op beperkte schaal. “Nu is het mogelijk. We hebben de kans om geschiedenis te schrijven als de wereldwijde leverancier van gekweekte kabeljauw. ”Het project zal de hele productiecyclus bestrijken, van jong tot oogst, verwerking en distributie.

Volgens het bedrijf suggereert marktonderzoek dat het product de hoogste prijzen kan behalen via de wereldwijde organisatie en het klantennetwerk van Sirena.

Fouten uit het verleden
Er zijn eerdere pogingen geweest om kabeljauw te verbouwen in Noorwegen, maar de laatste duw van 2004 tot 2012 liep vast vanwege fundamentele fouten en onvolwassen biologie. Er was een mengsel van wilde en gefokte broedstammen, met een hoge mortaliteit en kannibalisme in overvolle netten. Slechte opvolging van de vis en voeding was typisch, zegt Eriksen, met veel verspilling en ontsnapping.

Er was een gebrek aan seizoensplanning en duidelijk gedefinieerde commerciële strategieën, terwijl concessies werden opgedreven tegen te hoge prijzen. Norcod besteedde veel tijd aan het onderzoeken van wat er mis ging en wat er moet zijn om deze keer succes te hebben. “De situatie is vandaag compleet anders”, zegt Eriksen, vooral omdat het nu enorm verbeterde biologische materiaal veel hogere opbrengsten belooft.

Bovendien zijn beide de enige bestaande aanbieders van kabeljauw in voldoende hoeveelheid beide gevestigd in Noorwegen. Het genetica-werk heeft sinds het begin van de jaren 2000 een enorme sprong gemaakt, bereikt door het individueel selecteren van de beste vis om de eigenschappen en ziekteresistentie te verbeteren. De fokvoorraad is nu in hun zesde generatie. “Het is een compleet andere vis en een zeer stabiel product”, zegt Eriksen.
De vissen zijn grotendeels gedomesticeerd en gewend aan opsluiting. Eriksen legt uit dat het kleinere hoofd van de generatie van vandaag een “game changer” is, wat resulteert in veel hogere opbrengsten. Omgekeerd kan in wilde kabeljauw het hoofd tot 40% van de lichaamsmassa uitmaken, zegt hij.
Nofima, het door de Noorse overheid gefinancierde R & D-aquacultuurinstituut, loopt hierin voorop sinds het starten van hun onderzoeksprogramma voor kabeljauw in 2002. Het programma werd onlangs voorgesteld verlengd in de nationale begroting voor 2020.

Het zalmkwekerijmodel gebruiken
Eriksen is van plan een vertrouwd merk te bouwen dat is geworteld in verantwoorde methoden en transparantie. Norcod zal dezelfde principes toepassen als een zalmkwekerij in Noorwegen, waaronder bijvoorbeeld beperkingen op het aantal vissen in elk net, nieuwe kooien die zijn ontworpen om ontsnapping te belemmeren en geoptimaliseerde voersystemen.

“We nemen alle geweldige dingen die in de afgelopen 10 jaar in de zalmkwekerij zijn ontwikkeld; de nieuwste geavanceerde technologie en apparatuur ‘, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat een voordeel van kabeljauw is dat je meer bijproducten kunt gebruiken. Norcod streeft ernaar om 100 procent van de vis te gebruiken, inclusief uitsnijdingen, die het bedrijf stevig verankert in de circulaire economie te midden van het streven om afval te minimaliseren.

Eriksen benadrukt het langetermijnkarakter van het project en het voornemen om de productie op een afgemeten manier uit te breiden en merkt op dat door de overheid beheerde concessies gemakkelijker te beveiligen zijn als u al toegang hebt tot een bak. Dit zou haar plannen moeten versterken om vanaf 2021 extra operationele sites te verwerven. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *