Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Belgische rederij bestelt nieuwe kotter bij Damen Maaskant

2 min read

De nieuwe boomkorkotter Z-91 Franson, Illustratie Damen Maaskant.

Het Belgische familie-visserijbedrijf Rederij Long Ships heeft bij Damen Maaskant Shipyards Stellendam een nieuwe 38 meter lange boomkorkotter besteld. Het wordt een schip met een nieuw ontwerp [type BT3808] dat door de werf zal worden ontwikkeld om twaalf procent meer trekkracht te realiseren tijdens het vissen.

Damen Maaskant heeft het nieuwe schip, de Z-91 ‘Franson’, ontworpen binnen de maximale lengte en de maximale tonnage die de Belgische maritieme regelgeving toestaat. De werf heeft samen met het gerenommeerde Sipmarine B.V een studie uitgevoerd naar brandstofbesparing ten opzichte van de huidige rompvormen in Belgische visserijvloot. Hierbij is als uitgangspunt  de Z-483 Jasmine van een collega reder genomen, aangezien dit het jongste schip is (2000) waarvan de digitale data voorhanden waren. Als resultaat wordt de netto stuwkracht (de kracht die overblijft om de netten te slepen) van de Z-91 Franson verhoogd met 12%.

Goed moment om te investeren

Eigenaar Eddie Cattoor van Rederij Long Ships heeft zijn besluit om in een nieuw vissersschip te investeren gebaseerd op meerdere factoren. “We keken al wat langer uit naar nieuwbouw. Nu is de tijd rijp. Visprijzen en quota zijn naar tevredenheid, er valt met de gasolieprijs te leven en ons vaartuig is afgeschreven. Kortom, een goed moment om te investeren. Als Belgische vloot zijn we te lang blijven stilstaan, we hebben nog wel wat in te halen.”

“We hebben het volste vertrouwen in Maaskant en rekenen erop dat zij een perfect schip voor ons gaan bouwen”, aldus Cattoor.

85 jaar vissersfamilie

Rederij Long Ships is in 1934 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaar, en is al die tijd in handen van de familie gebleven. Het nieuwe schip gaat de huidige boomkorkotter van Rederij Long Ships vervangen, de Z-90 Francine.

Rederij Long Ships is van plan om met het nieuwe schip op de huidige manier te blijven doorvissen, te weten vrijwel jaarrond met de matten, behalve tijdens de zomercampagne in de Golf van Biscaje. ”Maar als de quotaverdeling niet wijzigt, hebben wij daar in het afgelopen jaar voor het laatst gevist”, vertelde Eddie Cattoor.

De contractondertekening was een echte familieaangelegenheid. Behalve Long Ships eigenaar Eddie Cattoor waren daarbij ook zijn echtgenote, dochter en schoonzoon aanwezig, ten teken van hun toewijding aan het lang gevestigde familiebedrijf.

“We zijn vereerd met het vertrouwen dat de familie Cattoor in ons heeft gesteld”, vertelde commercieel commercial manager Jeroen van den Berg van Damen Maaskant Shipyards Stellendam over het eerste nieuwbouwcontract tussen deze twee partijen. “Hun bedrijf en hun opvolgers staan met dit nieuwe schip klaar voor de toekomst.” [Nieuwsbericht Damen 18 December 2019]

De nieuwe boomkorkotter Z-91 Franson, Illustratie Damen Maaskant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *