Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw onderzoeksschip Belgica te water gelaten

1 min read

Op de scheepswerf Freire, in het Spaanse Vigo is deze week het nieuwe Belgische onderzoeksschip Belgica te water gelaten. Foto: Construcciones Navales P. Freire

Het nieuwe Belgische onderzoeksschip Belgica is op 11 februari 2020 te water gelaten op de scheepswerf Freire Shipyard in Vigo, Spanje.

De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de verschillende projectpartners: de scheepswerf, het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), Defensie en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Nu wordt het schip verder afgewerkt en voorzien van alle nodige uitrusting en apparatuur. De oplevering van het schip in Zeebrugge staat gepland in het laatste kwartaal van dit jaar. Dan wordt het officieel in de vaart genomen. De kostprijs van het project bedraagt ongeveer 54 miljoen euro.

Onderzoekers kunnen monsters nemen tot op 5.000 meter diep en het schip moet een stuk stiller worden dan zijn voorganger, wat dan weer belangrijk is voor visserijonderzoek.

Het belangrijkste werkterrein van het schip blijft de Noordzee, maar de nieuwe Belgica zal ook in koude regio’s kunnen opereren. Het schip zal 30 dagen onafgebroken op zee kunnen blijven en zal ongeveer 300 dagen per jaar worden ingezet voor Belgisch en internationaal wetenschappelijk onderzoek.

De huidige A962 Belgica (bouwjaar 1984) was met meer meer dan 1.000 wetenschappelijke expedities aan vervanging toe. In oktober 2016 besliste de federale regering daarom een nieuw schip te laten bouwen. Onder een video van de tewaterlating.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *