Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers blijven liggen vanwege gebrek aan vraag naar verse vis

3 min read

In Tréport blijven bijna alle vissersboten in de haven. Ze hebben geen verbod om te varen, maar er is geen koop voor hun verse vis.

Het is prima weer echter de vissershaven van Tréport ligt vol met schepen. Bijna alle boten van de vloot liggen stil. ‘We worden niet belet om te gaan vissen. Het probleem is echter dat er geen verkoop meer is”, legt Mathieu Hagneré uit, eigenaar van de Franciane uit, een scheepje van tien meter. Veel visverkopers hebben hun bedrijf stopgezet en als de veiling van Dieppe nog open is wordt er weinig tot geen vis of schelpen verkocht.
Bovendien moeten restaurants sluiten en konden klanten van visverkopers of vissers die rechtstreeks verkopen, niet komen vanwege de beperkingen in het verkeer. Vandaar blijft de vis onverkocht staan en is er een forse prijsdaling.

Er moet hulp zijn van de regering, maar er wordt niets gedaan
Zelf ging Mathieu Hagneré op maandag 16 maart weer uit om in de Seine-baai op schelpen te vissen: “We verkochten met moeite wat we hadden gevangen. Daarna zijn we niet meer weggegaan. ‘Hij zegt: ‘Er moet hulp zijn van de regering, maar er wordt niets gedaan”.

Hetzelfde geldt voor Jean-Pierre Sagot, eigenaar en eigenaar van de Tigers III , een grote kotter van 25 meter lang met 8 man aan boord, die sinds maandag is stilgelegd. ‘We vertrokken naar het Oostelijk kanaal en kwamen na drie dagen terug. We hadden twaalf ton vis: makreel, wijting, inktvis, schaats. Maar de prijs van vis daalde zo sterk dat we met kosten, brandstof etc eraf niet genoeg hadden om het bedrijf te runnen . ”

Zoals gewoonlijk verkocht Jean-Pierre Sagot zijn product aan Unipêche in Boulogne-sur-Mer, dat de vis vervolgens aan kleinere viskopers levert: “Er is niemand op straat, geen mensen in de restaurants. We weten niet eens of de vis is verkocht of in het afval belandt . Hij merkt ook op dat de belangrijkste exportmarkten, Italië en Spanje, gesloten zijn. Wat supermarkten betreft, zegt hij: ‘ Ze kopen alleen Franse vis om hun etalages mee te versieren’.

Met zulke lage prijzen kunnen we niet werken
De schipper benadrukt: ‘ De staat wil dat we naar zee gaan, maar dat kunnen we niet. We kregen berichten met het verzoek om per schip drie ton vis te vangen of om de beurt naar buiten te gaan. Maar het kan niet, het heeft geen zin met zulke lage prijzen. We gaan onze quota niet verbruiken om niets te verdienen! ”

De matrozen van de Tigers III zitten nu noodgedwongen thuis: “De regering heeft iedereen een uitkering beloofd. De jongens zijn dus werkloos, maar we weten niet wat we krijgen, dit baart Jean-Pierre Sagot zorgen. Net als iedereen hebben ze rekeningen te betalen. En we hebben deze boot nog maar twee jaar, we moeten nog hoge aflossingen betalen . Hij vindt dat er met de groothandels een Minimumprijs moet worden afgesproken.

Van zijn kant onderstreept Olivier Becquet, manager van de coöperatie van ambachtelijke vissers (Capa), de moeilijkheden van het beroep : “ We hadden opeenvolgende stormen, waardoor ze niet konden vissen, en nu het virus! Hij hoopt dat deze onderbreking de visbestanden ten goede zal komen, dat deze nog meer zullen zijn toegenomen wanneer de schepen weer naar zee gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *