Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Mes in de rug van gezonde binnenvisserij bedrijven

3 min read

Visserijminister Carola Schouten besloot gisteren in een Kamerbrief de beroepsvisserij op de iconische wateren IJsselmeer-Markermeer nog verder in te dammen tot bijna niks. Vissers reageren furieus. Foto De Palingvissers.

Juist na jaren waarin binnenvissers op het IJsselmeer en Markermeer weer een uitstekende boterham verdienen met een verantwoorde visserij op paling, snoekbaars en krab, besluit visserijminister Carola Schouten de beroepsvisserij op deze iconische wateren nog verder in te dammen.

De inhoud van de Kamerbrief ‘Voortgang Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied’ laat geen ruimte voor een andere conclusie.

STRIJD OM KLIMAATRUIMTE

Met het veiligstellen van visbestanden, zoals de inhoud van de brief suggereert, heeft het voorgestelde maatregelenpakket niets te maken. Vissers zagen de afgelopen jaren juist een flinke toename in de vangsten aal en snoekbaars. Dus gaat het hier eerder om een verharde strijd in de race om schaarse ruimte. Energiebedrijven zoeken samen met de Rijksoverheid in moordend tempo naar nieuwe locaties voor windparken en zonne-eilanden en toewijzing gaat in Nederland wettelijk al decennia gepaard met verplichte natuurcompensatie.

NATUURONTWIKKELING

Dus zijn er naast locaties voor duurzame energieopwekking ook plekken nodig voor natuureilanden zoals Marker Wadden van Natuurmonumenten en andere verdichting van het wateroppervlak, nu het oog van de klimaatindustrie steeds vaker valt op onze grootste binnenwateren. Die worden toevallig ook al sinds mensenheugenis gebruikt door beroepsbinnenvissers.

FURIEUS

IJsselmeer- en Markermeer vissers zijn furieus over het voornemen van de Rijksoverheid. “Minister Schouten draait eigenhandig de IJsselmeervisserij de nek om door zonder steun van de vissers 75% beperking door te voeren en 85% die eerder al beperkt was, definitief af te pakken. Zelden zo’n asociale maatregel gelezen als deze. Heb er geen fatsoenlijke woorden voor”, reageert Anja Keuter van het Urker visserijbedrijf A. Keuter ZK38.

KWALIJKE ROL

Palingvisser Aart van der Waal, initiatiefnemer van De Palingvissers social media (Twitter en Facebook) en schrijver van de kritische rapportage Aalbacadabra, schrijft op hetzelfde medium: “Wageningen Marine Research speelt zeer kwalijke rol in deze. Waarom geen second opinion van een echte onafhankelijke partij? (…).” In een tweede tweet voegt Van der Waal daar aan toe: “Minister Schouten stelt dat het Nederlandse aalbeheerplan duurzaaam is en dat kleinschalige kustvissers niet getroffen mogen worden! Voor het IJsselmeer geldt dat zeker niet?”

TOERISMEBELANG

Visser Willem Zwaan uit Stavoren : “De mond vol van de visserijhavens zijn belangrijk voor het toerisme etc. Het IJsselmeer gaat de Noordzee achterna. Windmolens, drijvende zonnepanelen, alles mag, behalve vissen wat er al generaties lang gebeurd.”

WINDMOLENS

Oud visserijdocent Sjoerd Moes: “Beide meren zijn Natura 2000-gebied, maar wel volbouwen met windmolens, hoe hypocriet kun je zijn! Hoe kunnen die paar overgebleven vissers nu de oorzaak zijn?

Noordzeevisser Dries Meijer: “We zijn in een hele enge wereld beland.”

GROENE KERK

Collega Noordzeevisser Freek van Slooten: “Ik ben nog steeds op zoek naar de eerste positieve maatregel die deze minister genomen heeft, maar ik heb hem nog niet gevonden. Het is een minister die zich tot in haar haarvaten heeft uitgeleverd aan de groene kerk.”

BIJBEL

Ouddorper Kees Bezuijen: “Hoe kan het dat een minister van een christelijke partij zulke maatregelen neemt? De bijbel leert ons heel andere dingen. Boeren en vissers zijn de oudste beroepen. Bureaucratie bestond in de begintijd bijna niet, alleen maar hardwerkende handenarbeiders die nu het leven zuur gemaakt wordt.”

De tweet van garnalenvisser ‘Bart’ tenslotte: “De visserij moet weg.”  [Bron: De Palingvissers]

Download hier de negen pagina’s tellende Kamerbrief van de minister en oordeel vooral ook zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *