Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kustwacht zet vanaf voorjaar 2022 nieuwe vliegtuigen in

2 min read

Het nieuwe Dash-8 toestel gaat er ongeveer zo uitzien, foto Defensie.

Kustwacht Nederland (KWNL) beschikt vanaf voorjaar 2022 over 2 nieuwe vliegtuigen. Dat is woensdag contractueel vastgelegd. De Dash-8’s worden voor 10 jaar geleased van een consortium.

Dat bestaat uit de Nederlandse firma JetSupport en de Canadese firma Provincial Aerospace. Het consortium levert ook de vliegers en het onderhoudspersoneel. De luchtwaarnemers blijven afkomstig van Rijkswaterstaat, Douane en Koninklijke Marechaussee.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder zet beide Dash-8-toestellen in. Ze volgen de 2 Dornier 228-vliegtuigen op, die het eind van hun economische levensduur naderen. Ze zijn nu in onderhoud bij JetSupport.

Dag en nacht overzicht

De Dash-8 is in veel opzichten een upgrade ten opzichte van de Dornier-228. Het toestel kan langer dan 6 uur vliegen, aanzienlijk meer dan de Dornier. Ook beschikt de Dash-8 over een surface radar. Daardoor is het eenvoudiger dag en nacht een snel overzicht te krijgen van de scheepvaart, maar ook om zaken op zee op afstand te observeren. Daarnaast heeft de Dash-8 moderne apparatuur aan boord. Denk aan een scala aan communicatiemiddelen, maar ook aan apparatuur om milieuverontreiniging te detecteren en om drenkelingen op te sporen.

Hele jaar paraat

Namens Defensie zette directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard de handtekening. “Met de Dash-8-toestellen beschikt de kustwacht over vliegtuigen die onder alle omstandigheden het hele jaar door paraat staan”, zei hij. “Hiermee is de kustwacht klaar voor alle taken. Denk aan het redden van levens op zee, het controleren van schepen en het opsporen van mensen die zich niet aan de wetten rond milieu, economie en visserij houden.”

De Dash-8’s worden de komende periode in Canada gereed gemaakt. Beide vliegtuigen worden op de basis van Provincial Aerospace omgebouwd tot maritieme patrouillevliegtuigen. Ze komen begin 2022 naar Nederland. [Nieuwsbericht Defensie – 30-09-2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *