Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

10.500 kilo niet traceerbare garnalen vernietigd

1 min read

Garnalen die in Nederland worden aangeland.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een handelaar in garnalen opdracht gegeven een partij 10.500 kilo garnalen te vernietigen omdat de herkomst van de garnalen niet met de benodigde documentatie aangetoond kon worden.

Om de voedselveiligheid te waarborgen moet de herkomst van levensmiddelen altijd traceerbaar zijn. Omdat dit bij deze garnalen niet het geval was heeft de eigenaar op dinsdag 29 september 2020 afstand van de garnalen gedaan en zullen de garnalen worden vernietigd.

De partij garnalen is in beslag genomen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met vangstcertificaten. Het strafrechtelijke onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en richt zich op een garnalenafslag, een visserijbedrijf en een garnalenhandelaar.

De bedrijven handelen in garnalen die in Nederland worden aangeland en in Marokko worden gepeld. Om de garnalen na het pellen weer terug naar Nederland te importeren moet de lading vergezeld worden van gevalideerde vangstcertificaten waarop de herkomst van de garnalen staat vermeld.

Rechercheurs en inspecteurs van de NVWA hebben op maandag 14 september 2020 een bezoek gebracht aan de verdachte bedrijven. Hierbij zijn verdachten en getuigen verhoord en is administratie meegenomen. Ook werd hierbij de partij van 10.500 kilo on traceerbare garnalen in beslag genomen. [Nieuwsbericht NVWA 01-10-2020]

1 thought on “10.500 kilo niet traceerbare garnalen vernietigd

  1. Onvoorstelbaar mooi ,eerlijk vak
    Afhankelijk en respect voor de natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *