Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eén vandaag met Job Schot en Pim Visser over Brexit

1 min read

Job Schot uit het Zeeuwse Tholen weet niet anders dan te leven op het water. Zijn vader, opa en overgrootvader waren ook visser. En zijn zoon (Job Junior) en kleinzoon (Jobje) lopen ook al warm voor een leven als visserman

De Britten en de EU hebben nog maar een paar weken om het eens te worden over een handelsdeal. Eén van de grootste struikelblokken is de visserij. En als er geen akkoord komt, zijn de gevolgen voor de Nederlandse vissers groot.

Job Schot uit het Zeeuwse Tholen weet niet anders dan te leven op het water. Zijn vader, opa en overgrootvader waren ook visser. En zijn zoon (Job Junior) en kleinzoon (Jobje) lopen ook al warm voor een leven als visserman. Maar de toekomst van zijn bedrijf wordt nu ernstig bedreigd door de brexit. Schot is bang dat hij na brexit niet meer in Britse wateren mag vissen.

Schip te koop

“Wij varen onder Belgische vlag en daarom mogen we binnen de Engelse 12-mijlszone vissen. Er moet wel een wonder gebeuren als we dat na brexit nog steeds mogen”, vertelt Schot.

Maar die Britse wateren zijn voor hem wel uiterst belangrijk. 80 procent van zijn vis vangt hij daar en daarom nam hij een moeilijk besluit: “Als we uit die 12-mijlszone gewipt worden is het bestaansrecht van ons bedrijf een eind weg. En misschien wel voor de muziek uitlopend dacht ik: ik zet mijn schip maar te koop. Want straks zijn er ook collega’s van me die ook hun schip te koop zetten.”

Lees hier verder en/ of kijk hieronder de reportage door Eén vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *