Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers vissen belangeloos honderden tonnen afval uit Noordzee

1 min read

Vissers vissen jaarlijks belangeloos honderden tonnen afval uit de Noordzee. Foto EMK

Er spoelt steeds minder licht drijvend afval aan op onze stranden meldt Stichting De Noordzee in een rapport. Dit staat echter niet in verhouding met het afval dat vissers dagelijks in hun netten vinden en meebrengen naar land.

Voor de container ramp met de MSC Zoe werd er jaarlijks vrijwillig door Nederlandse vissers In het “Fishing for Litter project” 250.000 tot 300.000 kg afval uit de Noordzee gehaald. Na de ramp in 2019 is er 560.000 kg (560 ton!) afval door de vissers aan wal gebracht. De vissers doen belangeloos mee.

Voor de opslag van dit afval aan boord nemen vissers big-bags mee. Bij terugkomst in de haven, plaatsen de vissers de big-bags op de kade waar het door afvalinzamelaars wordt verwijderd en verwerkt.

Het meeste zware afval wordt opgevist in en bij de scheepvaartroutes langs de Nederlandse kust. Olietonnen, jerrycans, verpakkingen, vuilniszakken, boeien, plastic en volle en lege verfblikken liggen onder andere in grote hoeveelheden op de bodem van de zee.

Natuurorganisaties kregen onlangs echter van de postcodeloterij  1,9 miljoen euro om dit afval te gaan ruimen terwijl vissers dit al jaren vrijwillig doen. Een hard gelag omdat het Fishing for Litter project door de enorme berg afval onder druk is komen te staan vanwege de hoge kosten voor afvoer en verwerking.

Lees ook: Vuilvissen werkt, schonere stranden en dikke pluim voor visserij

Zwaar afval, foto EMK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *