Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Weer jaarrecord zwerfafval opgevist door Noordzeevissers

2 min read

5 bigbags afval aan dek staan van een week vissen! Foto: NG-21 @Sanderzk

In 2020 is door de vissers van 140 kotters in twaalf deelnemende havens een recordhoeveelheid zwerfafval opgehaald van 644.360 kilo. In zowel 2019 als 2020 werd fors meer afval opgehaald in vergelijking met het jaarlijkse gemiddelde van 300 ton.

Projectmanager Jan Joris Midavaine van KIMO: ‘’De toename komt niet alleen door een groter aantal deelnemers: van 87 in 2017 naar 140 in 2020. Ook de gevolgen van de containerramp met MSC Zoe spelen mee. Daarnaast wordt er door de gedwongen omschakeling van pulsvisserij naar de ouderwetse boomkorvisserij meer zwerfafval opgevist.’’

Containerramp

MSC werd kort na het overboord slaan van de containers verantwoordelijk gesteld voor alle schade die door deze containerramp is veroorzaakt. Over de afhandeling van deze schade is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in januari 2021 definitief overeenstemming bereikt voor een bedrag van 3,4 miljoen euro.

Door intensieve lobby van Rijkswaterstaat en KIMO Nederland en België is het gelukt ook een vergoeding veilig te stellen voor de verwerking van extra opgehaald afval en aanschaf van big bags in 2019, 2020 en 2021. De verzekeraar betaalt 268.000 euro voor Fishing for Litter.

Grote pluim

Het zijn wat KIMO betreft niet alleen de vissers die een pluim verdienen. ,,Het extra opgehaald afval betekent ook extra druk op medewerkers van visveilingen, havens en afvalverwerkers. Zij halen de volle big bags op, zorgen voor aanvoer van nieuwe en helpen mee de kade schoon te houden. Daarnaast maakt een toenemend aantal sponsors het belangrijke werk mogelijk. In 2020 sloten bijvoorbeeld DOW Benelux BV, NorthSeaFood, gemeente Het Hogeland en North Sea Port zich aan als sponsors van het project”, aldus Midavaine. [Nieuwsbericht KIMO 15/03/2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *