Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Makreel en haar MSC-certificaat

2 min read

Tv-aflevering Keuringsdienst van Waarde over Makreel en het MSC-certificaat

Het is de maand van de Makreel, bekend als een gezonde en duurzaam gevangen vissoort met een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en vitamine B12. Vooral gerookt is makreel een favoriet.

Onze makreel is donderdagavond 25 maart in de uitzending van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde uitgelicht. Een tv-programma van de KRO-NCRV, waarbij centraal staat wat fabrikanten de consumenten vertellen, zo is te lezen op de website van Cornelis Vrolijk hier.

Deze uitzending ging men op zoek waarom de makreel haar MSC-certificaat heeft verloren, terwijl wij nog steeds op dezelfde duurzame manier vissen. Verschillende medewerkers van Cornelis Vrolijk vertelden hun verhaal.

Benieuwd hoe dat kan en aflevering gemist? Kijk hier de Keuringsdienst van Waarde aflevering over Makreel en haar MSC-certificaat terug.

Aan het einde van de uitzending wekt MSC de indruk dat nu alle vissers zoveel kunnen vangen als ze willen. Deze uitspraak staat toch wel erg ver van de werkelijkheid af en doet geen recht aan het duurzame Europese visserijbeheer.

Er is een makreelakkoord tussen de EU, Noorwegen en de Faeröer Eilanden waarin de vangsten volgens het wetenschappelijk advies zijn overeengekomen op 922.064 ton voor 2020. Het visserijbeheer is zo ingericht dat de Europese, Noorse en Faeröerse visserijbedrijven gezamenlijk niet meer vangen dan hun aandeel in deze hoeveelheid.

Voor 2021 hebben de Europese visserijbedrijven – dus ook Cornelis Vrolijk – een voorlopig beperkt quotum ontvangen dat geldt tot 1 april 2021. Daar viste onze vriestrawler op die in de uitzending te zien is.

Wat tegelijkertijd vaststaat is dat het makreelbestand zich in een uitstekende staat bevindt en wetenschappers het bestand met groene vinkjes beoordelen in hun adviezen. Wij maken ons dan ook geen zorgen over de duurzaamheid van deze vissoort.

Lees hier het complete bericht en waarom de pelagische visserij op makreel is geschorst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *