Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Blauwvintonijn weer terug in Britse wateren [video]

2 min read

Blauwvintonijn weer terug In Britse wateren

De Atlantische Blauwvintonijn is teruggekeerd in Britse wateren en is tijdens de zomer- en herfstmaanden weer te zien. Hun aantallen nemen toe  na een lange periode van afwezigheid, dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Cefas en de Universiteit van Exeter .

Wetenschappers in het VK en Ierland hebben meerdere datasets geanalyseerd over een periode van 16 jaar om de toename van Blauwvintonijn te documenteren in de wateren van de Keltische Zee en voor de kust van Zuidwest-Engeland, de Scilly-eilanden en Noordwest-Ierland.

Het onderzoek maakt deel uit van het door Defra gefinancierde onderzoeksproject “Thunnus UK” dat werd opgericht om de kennis over deze soort te verbeteren.

Centraal in het project was het gezamenlijke delen van gegevens in combinatie met waarnemingen van de Atlantische Blauwvintonijn in Britse wateren. Tussen 2013 en 2018 werden bijna 1.000 unieke waarnemingen geregistreerd door burgers, wetenschappers, vissers en eco-tourleiders.

Onderzoekers ontdekten dat Atlantische blauwvintonijn in mei begint te arriveren en zelfs tot januari blijft. Er werden echter elk jaar piekaantallen geregistreerd tussen augustus en oktober.

Onderzoek gebaseerd op vijf belangrijke databronnen:

Het publiek : in totaal 80 waarnemingen geregistreerd door het publiek en ingediend op www.thunnusuk.org

Ecotoerisme: drie toeristische vaartuigen die gegevens verzamelen van meer dan 1600 boottochten voor de ZW-kust van Engeland tussen 2008 en 2018.

Wetenschappelijke onderzoeken: 40 dagen aan onderzoek van 2500 km uitgevoerd door experts van Cefas en de Universiteit van Exeter voor de noordwestkust van Ierland en ZW Engeland in 2016 en 2018.

Onafhankelijke visserijonderzoeken : (1) gegevens verzameld door MarineLife tijdens het Peltic- onderzoek door Cefas tussen 2013 en 2015, en (2) gegevens verzameld door de Irish Whale and Dolphin Group tijdens de Celtic Sea Herring Acoustic Survey van het Irish Marine Institute tussen 2014 en 2018

Bijvangst in de commerciële visserij: tussen 2003 en 2017 werd er Blauwvintonijn mee gevangen in de Ierse commerciële visserij op Skipjack tonijn ook wel ‘witte tonijn’ genoemd.

Hoofdauteur Tom Horton, van de Universiteit van Exeter stelt: “Atlantische blauwvintonijn is opnieuw aanwezig in de kustwateren van het VK en Ierland. We hebben dit kunnen documenteren door gegevens uit een grote verscheidenheid van bronnen te gebruiken”. [Nieuwsbericht Universiteit van Exeter, 19 april 2021]

Video: Cornwall Wildlife Spectacle at Sea – Whales, Tuna, Dolphins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *