Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorwegen en het VK staken visserijonderhandelingen zonder akkoord

2 min read

Controle op de Noordzee door de Noorse kustwacht. Foto @kystvakten via twitter

Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben de onderhandelingen over een bilaterale visserijovereenkomst voor 2021 gestaakt zonder dat partijen een akkoord hebben bereikt.

In een ontmoeting met Britse collega’s heeft Noorwegen afgesproken dat het tijd is om een ​​einde te maken aan de onderhandelingen over een bilaterale quota-overeenkomst voor 2021. De belangrijkste elementen in een dergelijke overeenkomst zijn wederzijdse toegang tot gemeenschappelijke wateren en uitwisseling van visserijquota met elkaar.

De Brexit heeft ongetwijfeld voor een aantal uitdagingen gezorgd voor de Noorse visserijsector. Het is erg moeilijk gebleken om met het Verenigd Koninkrijk tot overeenstemming te komen over toegang tot Britse wateren en quota-uitwisseling voor 2021.

“Als het gaat om wederzijdse toegang tot visquota in elkaars wateren op bestanden die we delen, lagen de standpunten te ver uiteen om tot een overeenkomst te komen. Daarom was het maar beter om een einde aan de gesprekken van dit jaar te maken” aldus de Noorse minister van visserij Odd Emil Ingebrigtsen.

Er is altijd een goede en nauwe dialoog geweest met de industrie, die hier het meest door wordt geraakt.

“We hebben op goede en respectvolle toon onderhandeld en het is belangrijk om onze betrekkingen op visserijgebied verder te ontwikkelen. Noorwegen heeft tijdens de onderhandelingen in overleg met de industrie een vastberaden standpunt ingenomen. Het is beter om geen overeenstemming te bereiken als we niet terugkeren naar de situatie zoals die was voor de Brexit. Maar voor 2021 zal de industrie haar bedrijfsvoering moeten aanpassen. Met andere woorden we hebben nu geen bilaterale visserijovereenkomst voor 2021 met het Verenigd Koninkrijk.” aldus Ingebrigtsen.

Lees hier het Noorse persbericht van 30-04-2021

Lees ook van de Britse NFFO: No Norway Agreement for 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *