Noordzeevis van zee tot op het bord [documentaire]
1 min readDocumentairemaker Erik Kooyman duikt in de wereld van de Noordzeevis uit Scheveningen. Samen met studenten van SVO-vakopleiding food en het Maris College Statenkwartier, onderzoekt hij het hele traject van de Noordzeevis, vanuit de zee tot op het bord.
Pieterman, schol, schar, wijting, makreel, kabeljauw en tong: het zijn zwemmers uit de Noordzee. De vis wordt gevangen door de Nederlandse kotters en dan naar de Scheveningse visafslag gebracht waarna de vis wordt verhandeld. En dan gebeurt er iets raars. Het grootste gedeelte van de Nederlandse vis wordt geëxporteerd naar de landen rond de Middellandse zee.
Volgens visspecialist Willem Ment den Heijer komt dit omdat de Nederlanders heel ver afstaan van de natuur. ‘Wij hebben geen eetcultuur en zeker niet op het gebied van vis. Als ik aan kinderen vraag om een paar vissen op te noemen komen ze al snel met kibbeling en vissticks.’
Kijk onder de door Omroep West uitgezonden tv-documentaire online geplaatst op 20 jun. 2021.