Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Stop overbevissing van makreel door Noorwegen en de Faeröer

2 min read

Noorse makreelvisserij met ringzegen.

De Europese visserijsector roept op tot onmiddellijke actie van de EU om Noorwegen en de Faeröer te stoppen met hun massale overbevissing van het makreelbestand in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan.

Wij herhalen onze oproep aan de Commissie en de Raad van de EU om snel en doortastend op te treden tegen dit roekeloze en onverantwoorde gedrag door gebruik te maken van de instrumenten waarover zij beschikken, zoals handelsmaatregelen en de illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IOO) visserij-verordening.

In mei van dit jaar hebben eerst Noorwegen en vervolgens de Faeröer besloten hun aandeel in de makreelvisserij unilateraal met elk 55% te verhogen. Nu vissen de vloten van Noorwegen en de Faeröer, maar ook die van IJsland, Rusland en Groenland, massaal met zo veel mogelijk vaartuigen op makreel. De visserij vindt voor een groot deel ook plaats in internationale wateren.

Als dit roekeloze en onverantwoorde gedrag doorgaat en deze kuststaten hun zelf verhoogde, onterechte quota volledig benutten, zal de totale makreelvangst 42% hoger zijn dan het wetenschappelijk advies dat in november 2020 door alle partijen is overeengekomen.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van de Europese pelagische industrie, georganiseerd onder de vlag van EAPO en Europêche, zegt hierover: “Europa kan en mag deze vorm van extreme overbevissing door deze kuststaten, die in strijd is met het VN-Verdrag inzake het recht van de zee en in het bijzonder met de overeenkomst inzake de grensoverschrijdende visbestanden van 1995, niet laten voortduren. Ik vind het ongelooflijk dat deze landen zich tegelijkertijd als duurzame en verantwoordelijke naties voordoen, terwijl zij zo onverantwoordelijk handelen. Noorwegen kan zich op geen enkele manier verdedigen voor het feit dat het bijna 300.000 ton of 35 % van het wetenschappelijk geadviseerde totale makreelquotum van 852.000 ton heeft gevangen en het grootste deel daarvan vervolgens heeft opgevist in de internationale wateren buiten haar eigen 200-mijlszone. Noorwegen gaat vrolijk door met het exporteren van enorme hoeveelheden van vis, met inbegrip van gekweekte zalm, naar de Europese-markt, alsof dit ‘business as usual’ is. De EU moet onmiddellijk gebruik maken van haar macht als ‘s werelds grootste invoermarkt voor visproducten en actie ondernemen om een einde te maken aan dit roekeloze en onverantwoorde gedrag”.

[Persbericht Europeche/EAPO  2 September 2021]

1 thought on “Stop overbevissing van makreel door Noorwegen en de Faeröer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *