Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zorgen over ontploffing van zware WOII-bom op Noordzee

2 min read

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft dinsdag een Duitse bom van 500 kilogram uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd laten ontploffen voor de Nederlandse kust

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft dinsdag een Duitse bom van 500 kilogram uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd laten ontploffen voor de Nederlandse kust. Dat gebeurde op drie kilometer voor de kust van Zandvoort.

De bom werd zondag gevonden tijdens onderzoek voor een nieuw aan te leggen kabel op zee. Het bleek om een Duitse bom van het type SC 500 te gaan

De ruiming van de bom zorgde voor een enorme knal en trillingen die kilometers verderop nog te horen en zelfs te voelen waren. Op sociale media kwamen er verschillende berichten van mensen uit Zandvoort die het hadden gevoeld.

Biologen en milieuorganisaties zijn niet te spreken over de knal in de Noordzee. De Stichting SOS Dolfijn zegt zich grote zorgen te maken over het effect op het zeeleven. “Geluid draagt onder water ver door en maar liefst vier keer sneller dan op het land, Hoewel SOS Dolfijn uiteraard begrijpt dat bommen uit de oorlogen een gevaar kunnen vormen voor scheepvaart en visserij, maakt de stichting zich zorgen om een actie als gisteren.”

De ruiming van de bom had volgens de stichting anders aangepakt moeten worden: “Wanneer de juiste protocollen gevolgd worden, dan zou er eerst geluid moeten zijn gemaakt die dieren uit het gebied kan weren. Maar dan nog kan een explosie als die van dinsdag onder water een ravage aanrichten voor dieren.”

Het EMK reageerde via twitter: Volop verontwaardiging gisteren bij o.a. SOS Dolfijn over het opblazen van oude munitie. Dat is dodelijk voor bruinvissen. Klopt. En ook voor vis e.a. zeedieren, waar we niemand over horen. Bij de aanleg van windparken op zee zijn zelfs “15.000 dode bruinvissen ingecalculeerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *