Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Lagere vangsten Staandwantvisserij Boulogne

1 min read

Elektronische vangstregistratie ook verplicht voor vissersvaartuigen kleiner dan 12 meter

In februari hebben kustvissers van Boulogne 5.055 kg tong op de veiling aangevoerd, vergeleken met 38.753 kg in 2021. Deze daling van 86% baart beroepsvissers zorgen voor wie de situatie dramatisch slecht is.

Over heel 2021 hadden de staandwantnetten van Boulogne 156 ton tong gevangen, een stijging van 128% in vergelijking met het voorgaande jaar 2020. Door deze resultaten verwachten de vissers het begin van herstel van de visbestanden, met name door het totale verbod op  pulsvisserij dat op 1 juli 2021 van kracht werd.

Maar het jaar 2022 is slecht begonnen. Mathieu Pinto, eigenaar van de Ophélie uit Boulogne, vangt momenteel tussen de 100 en 150 kg tong per getij en zijn collega uit Calais, Josse Martin, eigenaar van de staandwantvisser Mirlou , slechts 20 kg. “We zouden tussen de 500 en 600 moeten hebben” , zegt Mathieu Pinto. Vreemd genoeg vingen de vissers van Boulogne in januari (buiten het seizoen) beter dan normaal, meer dan 8 ton werd op de veiling aangeland in plaats van 4 ton het jaar ervoor. “Er zijn veel redenen die deze daling kunnen verklaren” , geeft Raphaël Girardin, onderzoeker bij Ifremer, aan dat het te vroeg is om conclusies te trekken over zo’n korte periode.

Om de vis te vinden, reizen de staandwantvissers bovendien verder van de Franse kust, soms tot 4 uur over de weg van Boulogne. De stijging van de dieselprijs maakt hun activiteit nog moeilijker . Om naar zee te gaan, geeft Mathieu Pinto elke vier dagen 1.500 euro uit. De Tongprijzen blijven altijd hetzelfde, rond de 14 euro/kilo.

Grafiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *