Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kabels voor offshore windparken maken kreeften slechte zwemmers

3 min read

Onderwater stroomkabels maken van kreeften slechte zwemmers. Foto Heriot-Watt University

Kreeftlarven die worden blootgesteld aan het elektromagnetische veld van stroomkabels onder water kunnen niet goed zwemmen en hebben drie keer meer kans om op de een of andere manier misvormd te raken, dit toont een nieuwe Britse studie .

Mariene wetenschappers van de Britse Heriot-Watt University en St Abbs Marine Station hebben onderzocht of de kabels voor offshore windparken onbedoelde effecten kunnen hebben op commercieel belangrijke soorten zoals krabben en kreeften.

Ze gebruikten een gespecialiseerd aquariumlaboratorium op St Abbs Marine Station om meer dan 4000 kreeften- en krabbenlarven bloot te stellen aan een gelijkwaardig elektromagnetisch veld dat naar verwachting in de buurt van onderwaterkabels wordt ervaren.

Ze volgden de groei van kreeft en krab van ei tot larven gedurende enkele maanden. Dr. Alastair Lyndon, een mariene bioloog aan de Heriot-Watt University, zei: “Kreeften werden meer beïnvloed dan krabben door het elektromagnetische veld, althans op korte termijn.

“Zowel krab- als kreeftlarven die aan het elektromagnetische veld werden blootgesteld, waren kleiner. Het elektromagnetische veld had een veel grotere impact op de kreeften.

“We hebben ze een verticale zwemtest laten ondergaan om te controleren of ze naar de oppervlakte konden komen om voedsel te vinden. De niet blootgestelde kreeften hadden drie keer meer kans de top van de kamer te bereiken, dan de blootgestelde.

“De blootgestelde kreeften hadden ook drie keer meer kans om vervormd te worden. De meest voorkomende misvormingen die we vonden, waren gebogen en gereduceerde staartsecties, die de zwemtestresultaten konden verklaren. Bovendien was bij sommigen de oogontwikkeling verstoord of hadden ze gezwollen lichamen.

“Krabben daarentegen vertoonden geen effect op larvale misvorming of zwemmen bij blootstelling aan elektromagnetische velden.”

De wetenschappers zeggen dat de bevindingen over krabben “geruststellend” waren, maar dat onderzoek op langere termijn nodig is.

Petra Harsanyi van St Abbs Marine Station zegt: “Blootstelling aan het elektromagnetische veld maakte de krablarven wel kleiner. Hoewel dat geen onmiddellijk effect heeft gehad, laat het wel zien dat er een interferentie is met hun ontwikkeling. Het zou interessant zijn om dit in de loop van de tijd te monitoren om te zien of deze krabben langdurige beperkingen of verhoogde sterfte hebben.”

Het team stelt dat hun werk de noodzaak aantoont om de effecten van onderwaterkabels op soorten zoals krabben en kreeft te monitoren.

Lyndon zegt: “Kreeft is geen bedreigde diersoort, maar het staat onder aanhoudende druk vanwege zijn commerciële waarde.

“We moeten ons bewust zijn van de noodzaak om ze te beschermen tegen elektromagnetische velden, vooral tijdens de vroege ontwikkeling, en om hun gedrag en ontwikkeling op lange termijn te volgen, wat ook geldt voor krabben.

“Een mogelijke oplossing is om de kabels in de zeebodem te begraven. Dit wordt al gedaan voor veel mariene ontwikkelingen, maar kan duur en moeilijk te onderhouden zijn. Het zal belangrijk zijn ervoor te zorgen dat het wordt opgenomen in het goedkeuringsproces voor toekomstige projecten.

“We moeten onze energievoorziening koolstofvrij maken, maar we moeten er ook voor zorgen dat er zo min mogelijk onbedoelde gevolgen zijn.”

Het rapport is gepubliceerd in het Journal of Marine Science and Engineering hier: https://www.mdpi.com/2077-1312/10/5/56

Bron: Heriot-Watt University, Schotland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *