Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Frankrijk verlengt brandstofsteun voor vissers

2 min read

Frankrijk verlengt brandstofsteun voor vissers. Foto Europese Commissie

De Franse staatssecretaris, Hervé Berville, kondigde tijdens een bezoek aan Boulogne-sur-Mer (Pas-de-Calais) de uitbreiding aan van de brandstofsteunregeling voor vissers.

De regeling die op 17 maart werd ingevoerd om 35 cent (zonder belastingen) per liter brandstof te compenseren, zou op 31 juli stoppen. De regeling wordt nu tot en met 30 september met dezelfde bedragen verlengt.

Gezien de aanhoudende gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de visserijsector, heeft de Franse premier, Elisabeth Borne, besloten de steunregeling te handhaven, op voorstel van Berville, die daarentegen ook de steun van de Europese Commissie heeft gekregen voor de verhoging van het plafond voor aanvullende steun in een tijdelijk kader tot 105 000 euro.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat het de bedoeling is om het maatschappelijk draagvlak geleidelijk te vervangen door “versterkte solidariteitsmechanismen in de sector“: “Alle schakels in de visserijsector moeten het concurrentievermogen van de sector en de duurzaamheid ervan versterken om zo vissers en groothandels te ondersteunen“, zegt hij.

Berville stelde voor dat de staat de sector zou steunen en dat daartoe vanaf eind augustus alle delen van de visserij keten door de Franse regering bijeen zouden worden gebracht om een mechanisme op te zetten dat de duurzaamheid van de Franse visserij waarborgt.

Zoals ik bij mijn aantreden heb toegezegd, is het mijn prioriteit om concrete oplossingen te bieden aan vissers en groothandels die sterk zijn getroffen door de stijging van de dieselprijzen. De premier heeft besloten de brandstofsteun die op 31 juli zou eindigen, te verlengen. Ik kreeg ook een verhoging van het staatssteunplafond per bedrijf van de Europese Commissie“, legt Berville uit.

Ik zal op de lange termijn met de hele sector samenwerken om dit proces voort te zetten om de actoren te verdedigen en hen te ondersteunen om de Franse visserijsector duurzaam te consolideren en haar concurrentievermogen te versterken, omdat het de garantie is voor onze voedselzekerheid.” aldus de Franse staatssecretaris.

Lees ook: Hervé Berville wil massaal investeren in de (Franse) visserijsector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *