Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Mosselen uit Oosterschelde zijn veilig

1 min read

NVWA: Mosselen uit Oosterschelde zijn veilig

Het PFAS-gehalte in mosselen en oesters in de Oosterschelde ligt ver onder de Europese grenswaarde die in juni werd vastgesteld. Dat zorgt voor opluchting bij de sector, die meteen in actie schoot na het nieuws over de PFAS-waarden in de Westerschelde.

Toen het RIVM afgelopen jaar onderzoek deed naar PFAS in vis en schelpdieren in de Westerschelde, ondernam de schelpdierensector in de Oosterschelde zelf actie. “We hebben op 22 plekken monsters laten nemen“, zegt Addy Risseeuw van de Stichting Kwaliteit Schelpdieren. “Van zowel oesters als mossels, en van de Noordzee tot het Veerse Meer.” De stichting wilde weten of via de twee kanalen door Zuid-Beveland en Reimerswaal de PFAS in de Oosterschelde terechtkomen. De monsters werden geanalyseerd door een laboratorium in Graauw.

De resultaten van de analyses werden vervolgens aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorgelegd. “En daar kwam uit dat de gehalten PFAS dermate laag waren dat het eten van schelpdieren uit de Oosterschelde veilig was“, zegt Risseeuw. “Maar we voelden dat het niet juist was om daar breeduit over te communiceren, omdat het ons eigen onderzoek was.”

Lees hier verder op de website van Omroep Zeeland, kijk onder de reportage door Omroep Zeeland van maandag 8 augustus 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *