Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Britse premier kandidaten door visserijsector aangespoord tot actie

2 min read

Leiders in de Britse visserijsector roepen op tot meer actie van de Britse overheid om de visserijsector te laten floreren, niet alleen overleven, te midden van een groeiend aantal uitdagingen.

In een open brief aan de twee kandidaten voor het Britse premierschap, Liz Truss en Rishi Sunak, voorafgaand aan hun bezoek aan Schotland, zegt Elspeth Macdonald, voorzitter van de Scottish Fishermen’s Federation, dat met de juiste steun de visserij een sleutelrol kan spelen in de overgang naar economische groei, duurzaam gebruik van de zee en nationale voedselzekerheid.

Mevrouw Macdonald zei dat hoewel de industrie de noodzaak van uitbreiding van offshore hernieuwbare energiebronnen erkende, een veel evenwichtiger en rechtvaardiger dialoog nodig was, samen met eerlijkere besluitvorming over mariene ruimtelijke ordening, die ervoor moet zorgen dat koolstofarme voedselproductie (visserij) hiervoor niet de prijs betaalt.

Zowel de Britse als de Schotse regering hebben ambitieuze plannen voor het uitbreiden en versnellen van de elektriciteitsopwekking uit offshore windparken. We begrijpen dat het Verenigd Koninkrijk moet overstappen van fossiele brandstoffen naar andere vormen van energie, maar er zijn reële risico’s dat de visserij nevenschade wordt als onze schepen van hun visgronden worden verdreven.”

Wildvangvisserij is intrinsiek en klimaat slim voedsel, een belangrijk onderdeel van de transitie van het VK naar minder uitstoot. Maar de visserij heeft ruimte op zee nodig om efficiënt en duurzaam te kunnen blijven werken. We produceren voedsel met een lagere koolstof uitstoot dan alle andere vormen van dierlijke eiwitten, sommige Schotse visserijen hebben een lagere koolstofuitstoot dan plantaardige eiwitbronnen.”

Mevrouw Macdonald riep ook op tot aanzienlijke verbeteringen van de Brexit-deal, die ver achterbleef bij de verwachtingen van de Britse vissers, wanneer deze in 2026 wordt vernieuwd, en om in actie te komen tegen tekorten aan arbeidskrachten en de stijgende brandstofkosten.

Lees hier de brief aan de Britse premier kandidaten Liz Truss en Rishi Sunak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *