Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Fransen willen Nederlandse vissers uit hun wateren

2 min read

De Nederlandse Flyshooters zijn veilige moderne en brandstof efficiënte schepen

Franse politici vinden dat Nederlandse vissers de zee voor de Franse kust leegroven. Dat schrijven ze in een open brief in dagblad Le Monde .

Terwijl op 29 september de Europese onderhandelingen over het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) worden gehouden, dringt een collectief van 120 Franse en Europese afgevaardigden en senatoren er bij de Franse regering op aan om haar macht te gebruiken om de flyshoot-visserij die zij een ‘anti-ecologische en antisociale visserijtechniek noemen’, te verbieden.

De flyshoot visserij is echter een verbeterde versie van de Deense Snurrevaad visserij, er wordt met touwen gevist die naar het schip worden toegehaald. Dit spaart enorm veel brandstof. De zegentouwen rollen over de bodem en veroorzaken stofwolken die de vissen opschrikken en uiteindelijk in het net doen belanden. Kijk onder de video.

Ook het klimaat wordt als wapen ingezet: “De oceaan absorbeert bijna een derde van onze CO2-uitstoot en fungeert als de belangrijkste klimaatregulator. We zullen de strijd tegen de opwarming van de aarde dus niet winnen zonder de wilde dieren en ecosystemen van de zee te behouden” aldus de Fransen.

Ze vinden het niet alleen schadelijk voor de natuur onder water, maar vinden het ook oneerlijke concurrentie voor de Franse vissers die veel met kleinere oude schepen werken. De Nederlandse innovatieve Flyshooters zijn veilige moderne en brandstof efficiënte schepen die beter vis vangen, en dat is waar de Fransen zich echt aan storen.

Het is niet voor het eerst dat de Fransen de aanval inzetten tegen Nederlandse vissers het Europees Parlement kwam eerder met een totaalverbod voor de nieuwe innovatieve brandstof besparende pulskorvisserij. Ook deze visserij kunnen de Fransen met hun kleine scheepjes niet beoefenen, en zijn de harde Franse visgronden ongeschikt voor deze visserij.

De uitkomst was en is nog steeds een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in deze nieuwe technologie. De wil om door te gaan met innoveren is bij kottervissers tot onder het nulpunt gedaald, “Word toch elke keer door die Fransen afgeschoten” aldus een Nederlandse visser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *