Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Studie: Onderzeese stroomkabels houden krabben tegen

2 min read

Bruine krabben kunnen de elektromagnetische aantrekkingskracht van onderzeese stroomkabels niet weerstaan.

Bruine krabben kunnen de elektromagnetische aantrekkingskracht van onderzeese stroomkabels niet weerstaan en het verandert hun gedrag, zeggen onderzoekers van de Heriot-Watt University in Edinburgh.

Het team achter de nieuwe studie zegt dat de stroomkabels die zijn gekoppeld aan offshore windparken van invloed zijn op krabben. De verandering beïnvloedt hun biologie op cellulair niveau.

Bruine krabben [cancer pagurus] zijn de op één na meest waardevolle schaaldiervangst in het Verenigd Koninkrijk en de meest waardevolle vangst aan de kust. Veranderingen in hun gedrag kunnen dus reële gevolgen hebben.

Dr. Alastair Lyndon, van de Heriot-Watt University, stelt: “Onderwaterkabels zenden een elektromagnetisch veld uit. Wanneer het op een sterkte van 500 micro Teslas en hoger is, wat ongeveer vijf procent is van de sterkte van een koelkastdeurmagneet, lijken de krabben zich ertoe aangetrokken te voelen en zitten ze gewoon stil. Dat is op zich geen probleem. Maar als ze niet bewegen, zoeken ze niet naar voedsel of een partner“.

De verandering in activiteitsniveaus leidt ook tot veranderingen in het suikermetabolisme – ze slaan meer suiker op en produceren minder lactaat, net als bij mensen.”

De wetenschappers observeerden ongeveer 60 krabben in het Britse St Abbs Marine Station. Ze gebruikten het speciaal gebouwde aquariumlaboratorium van het station voor het experiment. Dr. Kevin Scott van het St Abbs Marine Station zei: “Het aquarium lab bestaat volledig uit niet-metalen materialen, wat betekent dat er minimale elektromagnetische tegenwerking is. We ontdekten dat blootstelling aan hogere niveaus van elektromagnetische veldsterkte het aantal bloedcellen in de krabben veranderde. Dit kan verschillende gevolgen hebben, zoals het vatbaarder maken van bacteriële infecties.”

Een aantal offshore windparken zijn geïnstalleerd en gepland rond de kust van Schotland, en ze zullen worden afgeleverd met kilometers onderwaterkabels. Het onderzoeksteam zegt dat geen aandacht besteden of aanpakken van de verandering in het gedrag van krabben op lange termijn gevolgen kan hebben.

Dr. Lyndon zei: “Mannelijke bruine krabben migreren langs de oostkust van Schotland. Als kilometers onderwaterbekabeling te moeilijk blijken om te weerstaan, blijven ze stil zitten. Dit zou kunnen betekenen dat we een opeenhoping van mannelijke krabben hebben in het zuiden van Schotland, en een tekort aan hen in het noordoosten en op eilanden, waar ze ongelooflijk belangrijk zijn voor het levensonderhoud van vissers en de lokale economieën.”

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de kabels in de zeebodem te begraven. Dat kan echter duur zijn, het maakt het onderhoud moeilijker en ook is het op sommige locaties gewoon niet mogelijk. We moeten verdere technische oplossingen onderzoeken, zodat we geen negatieve milieueffecten creëren terwijl we proberen onze energievoorziening koolstofvrij te maken.

Het rapport werd gepubliceerd in het Journal of Marine Science and Engineering: https://www.mdpi.com/2077-1312/9/7/776/ 

Bron: Heriot-Watt University, Edinburgh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *