Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

78 kotters aangemeld voor de saneringsregeling

1 min read
78 kotters aangemeld voor de saneringsregeling

78 kotters hebben zich aangemeld voor de saneringsregeling van het ministerie van Landbouw. Het gaat vooral om grote boomschorkotters, die hoge brandstofkosten hebben vanwege de eenzijdige boycot van goedkope Russische gasolie door de Europese leiders. De kotters hebben de laatste jaren forse tegenslagen geïncasseerd door het verliezen van de pulstechniek, het eenzijdig sluiten van het Noorse deel van de Noordzee voor de boomkorvisserij door de Noren en het weggegeven visquota tijdens de Brexitonderhandelingen. In plaats van steunmaatregelen krijgen de vissers nu als compensatie voor het quota verlies een saneringsregeling aangeboden om hun bedrijven uit te kopen.

Voor de saneringsregeling is 155 mln uitgetrokken waarbij onder andere als voorwaarde geldt dat bedrijven moeten gevist hebben op vissoorten die ‘gratis’ zijn weggegeven aan Engeland. Vaartuigen die zich hebben aangemeld en voldoen aan alle voorwaarden krijgen hiervan een bevestiging en kunnen vervolgens een vaststelling aanvragen als het schip voor 31 maart 2024 is gesloopt. Tevens moeten de eigenaren hun visrechten inleveren en mogen 5 jaar lang geen nieuw visserijbedrijf meer beginnen.

Het aantal van 78 aanmeldingen is wellicht meer dan het werkelijke aantal schepen dat wil stoppen omdat verschillende ondernemers zich wel hebben opgegeven maar nog tot 31 juli 2023 de tijd hebben om ook daadwerkelijk gebruik te maken van de sanering. Men hoopt dat in de tussentijd de gasolieprijs blijft zakken door de verminderde vraag op de wereldmarkt.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *