Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Spaanse visserijsector waardeert behoud brandstofsteun

2 min read

Spaans vissersschip Foto Filip Cordenier.

De Spaanse visserijsector, vertegenwoordigd door de Spaanse Visserijfederatie (CEPESCA), waardeert het behoud van de brandstofsteun in de sector die is aangekondigd na de Raad van Ministers die dinsdag een pakket maatregelen goedgekeurde om de kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne te verlichten.

De sector betreurt echter dat de regering vis blijft beschouwen als een niet-basisvoedsel voor de bevolking en het belastingtarief van 10% handhaaft.

Hoewel het pakket van 120 miljoen euro dat door de regering is goedgekeurd voor directe steun nog grondig moet worden bestudeerd, waardeert de sector de criteria van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (MAPA).

Na het afgelopen dinsdag aangekondigde pakket maatregelen betreurt de sector dat de Spaanse regering geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de btw die momenteel op vis wordt geheven te verlagen.

De sector herinnert de regering eraan dat vrijwel alle landen van de Europese Unie verse vis belasten met een verlaagd btw-tarief in vergelijking met het algemene tarief om de consumptie ervan te begunstigen vanwege de gezonde eigenschappen. In Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Malta wordt bijvoorbeeld geen btw geheven op vis. Frankrijk belast het met 5,5%, Luxemburg met 3%, België met 6%, Cyprus, Hongarije en Polen met 5%, Portugal met 6% en Duitsland met 5%.

Volgens de berekeningen van de sector zou een verlaging van het belastingtarief op vis van de huidige 10% naar 4%, een historische wens van vissers, een daling van de btw-inning van minder dan 500 miljoen betekenen, wat zou worden gecompenseerd door de daling van de stijging van de gezondheidsuitgaven als gevolg van ziekten die verband houden met slechte voeding.

Aan de andere kant waardeert Cepesca ook de steun die dinsdag door de Junta de Andalucía is aangekondigd om het winstverlies als gevolg van de stijging van de brandstofprijzen te compenseren.

Lees hier het persbericht door Cepesca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *