Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Meer aanvoer en betere prijzen voor Belgische zeevisserij in 2022

2 min read

Z 98 Windroos. Foto via Facebookpagina van Z 98

Belgische vissers voerden het afgelopen jaar meer vis aan. Er werd traditioneel vooral tong, maar ook veel inktvis gevangen, deze werd voor hogere prijzen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

In 2022 werd 13.217 ton vis verkocht in Belgische havens. Daarmee lag de aanvoer 11 procent hoger dan een jaar eerder. De visaanvoer door Belgische vaartuigen was goed voor een omzet van bijna 80 miljoen euro: 30 procent meer dan in 2021. De hogere omzet is een direct gevolg van de hogere gemiddelde prijs van € 6,0 per kg. Een stijging van 17,7% tegenover 2021.

Tong

Tong blijft de voornaamste doelsoort in de Belgische visserijsector. De aanvoer daalde wel met 2,5 procent, maar de soort kende een prijsstijging van dik 32 procent. Tong blijft zo goed voor de helft van de gerealiseerde omzet in de Belgische zeevisserij.

Schol

Voor schol viel de aanvoer in 2022 terug met maar liefst 21,5%. Door een betere prijs (+25.0%) zorgde bij deze vis het behoud van de omzet. De aanvoer van rog herstelde zich met 20,5%, maar de prijs herstelde zich naar € 2,5 per kg.

Inktvis

Tweede vissoort vorig jaar was inktvis, zowel in volume als in waarde. De aanvoer van inktvis verdubbelde tot 2.033,5 ton. De totale omzet steeg naar meer dan 8,4 miljoen euro. Dat inktvis in belang toeneemt, komt doordat de soort makkelijker te vangen is in Belgische wateren dan in het verleden. De marktprijs is bovendien vrij gunstig en inktvis is niet aan visquota gebonden.

Garnalen

In 2022 was er een topaanvoer van garnalen met 855 ton, of een stijging met 136,2%, met ongeveer een behoud van de prijs (5,4 euro per kilogram)

De zeevis wordt vooral aangevoerd en verkocht in de havens van Zeebrugge en Oostende, met vorig jaar een aandeel van respectievelijk 50,6 en 46,8 procent. De haven van Nieuwpoort heeft maar een beperkt aandeel in de Belgische zeevisserij.

Klik hier voor de website van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *