Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Opbrengst veiling eerste kistje Meischol voor Stichting ALS Nederland

2 min read

De jaarlijkse veiling van het eerste kistje Meischol op Urk

Op maandag 15 mei vindt op Urk de traditionele veiling van het 1e kistje Meischol plaats. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar Stichting ALS Nederland. Bedrijven en particulieren worden uitgenodigd om zowel op locatie als telefonisch mee te bieden.

Zo maken ze niet alleen kans op een kistje overheerlijke schol maar leveren ze ook een financiële bijdrage aan de strijd tegen de dodelijke spierziekte ALS. Thomas Acda zal als ALS-ambassadeur in Urk aanwezig zijn om de veilingmeester te assisteren en na afloop samen met Limore Noach, directeur van Stichting ALS Nederland, de felbegeerde cheque in ontvangst te nemen.

Je leven staat op z’n kop

Auke Kaptein woont al zijn hele leven op Urk en maakte tot voor kort actief deel uit van de dorpsgemeenschap. Nadat hij twee jaar geleden de diagnose ALS kreeg is alles veranderd. “Je leven staat op z’n kop. Het duurt even voor je beseft dat je tijd beperkt is en dat je daar – zolang er nog geen medicijn is – niets tegen kunt doen. Deze veiling op mijn eigen vertrouwde Urk geeft me het gevoel dat ik toch iets kan doen tegen die rotziekte. Dus ik hoop dat we een recordopbrengst halen. ALS moet zo snel mogelijk de wereld uit!”.

Bieden voor de strijd tegen ALS

ALS is een ernstige zenuw-/spierziekte waarvoor nog geen oplossing is. Eén voor één vallen je spieren uit. De oorzaak is nog altijd onbekend. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Er is veel geld nodig voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Met de opbrengst van acties en evenementen zoals Tour du ALS, Amsterdam City Swim en nu deze veiling, financiert Stichting ALS Nederland onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS. Ook gaat er, zolang er nog geen oplossing is, een gedeelte van de inkomsten naar projecten die kwaliteit van zorg en leven verbeteren. Er is geen tijd te verliezen.

Stichting Visserijdagen Urk

Tijdens deze jaarlijkse veiling brengt Stichting Visserijdagen Urk het kistje met de eerste vangst van de zogenaamde meischol onder de hamer. Met deze veiling heeft de stichting als doel om de Noordzeevisserij, de visproducten uit de Noordzee en de plaats Urk te promoten. Elk jaar gaat de opbrengst naar een ander goed doel en dit keer is Stichting ALS Nederland de gelukkige. De veiling betreft een Amerikaanse veiling: een veiling bij opbod, waarbij elke bieder het bedrag betaalt waarmee het bod wordt verhoogd. Elke bieder draagt dus voor dat deel bij aan de strijd tegen ALS. Degene die het laatste bod uitbrengt wordt de eigenaar van het 1e kistje Meischol 2023. Meebieden kan al vanaf € 100,-. Ook is het mogelijk om anoniem mee te bieden.

Bedrijven en particulieren worden van harte uitgenodigd om mee te bieden en kunnen zich aanmelden via Paula van der Woude – Stichting Visserijdagen Urk (secretariaat@visserijdagenurk.nl) of via Marian van Eldik (m.vaneldik@als.nl ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *