Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

SGP: EU-actie tegen bodem beroerende visserij gaat te ver

2 min read

Bert-Jan Ruissen (SGP) donderdag in een debat tegen de EU-commissaris Virginijus Sinkevičius.

De SGP vindt het EU-actieplan tegen bodem beroerende visserij veel te ver gaan. Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) zei dat donderdag in een debat tegen de EU-commissaris Virginijus Sinkevičius.

Natuurlijk zijn er maatregelen nodig om de mariene ecosystemen en visbestanden te beschermen. Investeren in selectiever vistuig bijvoorbeeld, of voortzetting van de TAC en quota’s. Maar wat de Europese Commissie nu op tafel heeft gelegd, gaat echt te ver“, zei hij.

De visgronden maken plaats voor windmolenparken en natuurgebieden. En daar bovenop komt de Commissaris dan nu met plannen om geen bodem beroerende visserij meer toe te staan in Natura 2000 gebieden. Een disproportionele maatregel, die de visserij zeer hard zal raken.”

Het EU-actieplan over de bodem beroerende visserij zorgde donderdag voor een pittig debat in het Europees Parlement. Het actieplan van de Europese Commissie roept landen op om de visserij op garnalen en platvis te verbieden in Natura2000-gebieden.

Voor Groene Europarlementsleden, zoals de Franse Caroline Roose, gaat het voorstel niet ver genoeg. “Zonder natuur geen voeding“, zei ze.

Ruissen, die na Roose sprak in het debat, wees erop dat bodem beroerende visserij lang is niet zo schadelijk is, als nu wordt voorgesteld. “Ondertussen heeft de EU de pulsvisserij, een van de meest duurzame vismethoden, verboden. Dat is toch niet uit te leggen!

De SGP-Europarlementariër riep de EU-commissaris op om naar de vissers te luisteren. “We hebben ze hard nodig. Ze zorgen voor onze voedselvoorziening. Vis is gezond en de meeste visbestanden zijn momenteel goed.”

Het hele debat is hier terug te kijken

Hier de bijdrage van Bert-Jan Ruissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *