Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Interview met Patrick Schilder, de laatste palingvisser uit Volendam

1 min read

Interview Patrick Schilder met de Andere Krant.

Patrick Schilder, de laatste palingvisser uit Volendam, is de uitvinder van de ‘bijvangst sparende’ leefbak. Het verbod op het gebruik van zijn uitvinding, die bijvangst op een natuurlijke manier overboord laat zwemmen, is slechts een van de vele voorbeelden van tegenwerking die Schilder en zijn collega’s hebben ervaren.

Schilder, stammend uit een visserijgeslacht dat teruggaat tot 1480, blijft zich inzetten voor de Nederlandse visserijsector. Op zoveel mogelijk manieren strijdt Schilder voor het voortbestaan van zijn beroepsgroep, onder meer als raadslid in Volendam. “Een land dat zichzelf niet kan voeden is ten dode opgeschreven”, vertelt Schilder.

Schilder geeft een ontluisterend beeld van hoe de overheid omgaat met de visserij en luidt de noodklok over de nabije toekomst. “Terwijl de Nederlandse vissers de nek wordt omgedraaid liggen over drie, vier jaar de Franse vissersboten voor de Nederlandse kust.” Kijk onder het Interview.

Abonneer op De Andere Krant: https://deanderekrant.nl/abonnement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *