Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste Zeeuwse mosselen van seizoen 2023 opgevist

2 min read

Eerste Zeeuwse mosselen opgevist. Foto Nederlands Mosselbureau

Onder grote belangstelling zijn vandaag in de Oosterschelde officieel de eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen 2023 van de bodem opgevist. Kenners roemen de kwaliteit, die veel beter is dan vorig jaar.

Aan boord konden topkoks Jannis Brevet en Jeroen Achtien samen met mosselambassadeur Jan Boskamp als eersten de nieuwe oogst proeven. De Zeeuwse bodemmosselen zullen vanaf vandaag weer overal in België en Nederland in grote hoeveelheden de mosselpannen in gaan.

Bij de feestelijke seizoensopening introduceerde de mosselsector bovendien de Loaded Mossel, een nieuw mini-gerecht in de mossel. Loaded Mosselen zijn mosselen gevuld met gekruide rijst die je direct uit de schelp eet. Het is populair streetfood uit Turkije. Consumenten in Nederland en België hebben in de testfase zeer enthousiast op de nieuwe borrelhap gereageerd. De Zeeuwse mosselsector verwacht met het nieuwe eetmoment meer nieuwe, vooral ook jongere consumenten aan mosselen te krijgen.

De Zeeuwse mosselkwekers toonden zich bij de seizoensopening heel gelukkig met de mooie kwaliteit die zij kunnen aanvoeren. “Wat we nu aantreffen op onze percelen in de Oosterschelde en op de Waddenzee ziet er prima uit. Veel beter dan vorig jaar,” zo zegt mosselkweker Jan Schot. De eerste aanvoer bij de Nederlandse Mosselveiling laat al mooie vleesgewichten zien. “Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu tegen 300gram visvlees aan. Dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus Jan Schot.

Biologisch

De verwachte aanvoer van mosselen ligt dit seizoen wel lager dan gewenst. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Wij hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de schade die de februaristormen van 2022 op onze percelen in de Waddenzee hebben aangericht. Daar lagen de jonge, een halfjaar oude mosselen die juist nu in 2023 naar de markt gebracht moesten worden.”

Ondanks deze zorgen kijken ook de Nederlandse beleidsmakers in Den Haag met steeds meer interesse naar de eiwitrijke schelpdieren. Van al het dierlijk eiwit is het mariene eiwit van mosselen veruit het minst milieubelastend. Met het oog op een duurzame voedselproductie resulteert dit mogelijk in meer ruimte voor mosselkweek in de toekomst. Steeds meer mosselkwekers hebben naast het duurzaamheidslabel van MSC ook een biologisch SKAL certificaat.

Persbericht Nederlands Mosselbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *