Scholstand in Kattegat en Oostzee explodeert
2 min readEr zou geen vis meer zijn in Deense wateren, dat is vaak de indruk die je krijgt als Deense media berichten over de toestand van de visbestanden in het Kattegat en de Oostzee.
De realiteit is echter iets genuanceerder dan dat meldt Fiskeritidende hier. Het is waar dat er minder kabeljauw in Deense wateren is dan jaren geleden, maar voor de overgrote meerderheid van andere commerciële soorten ziet het er goed uit.
Dit blijkt uit het laatste wetenschappelijke advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES) die Europese politici adviseert over hoe hoog de quota voor de verschillende soorten moet zijn. Zo is onder meer te zien dat de rekrutering en paaibiomassa voor schol in het Kattegat en de Oostzee de afgelopen drie tot vier jaar is geëxplodeerd.
“Dit is een voorbeeld van een vissoort die ineens waanzinnig goed gedijt “, zegt Henrik Lund, bioloog bij de Danmarks Fiskeriforening (Deense Vissersvereniging). “Als je kijkt naar hoe de visserij op schol de afgelopen jaren in het Kattegat en de Oostzee is geweest, zie je dat de aanvoer al een aantal jaren afneemt, vooral door de sluitingsperiodes in de Oostzee “.
Hij verwacht dan ook dat er de komende jaren meer schol dan voorheen uit het Kattegat en de Oostzee zal worden aangevoerd.
“Vissers zien nu al dat er veel schol in het Kattegat zit. Velen van hen zijn net rond de minimumgrootte, maar het lijkt erop dat er een aantal echt goede jaarklassen op komst zijn, en dit zal hoogstwaarschijnlijk betekenen dat de vangsten en aanlandingen van schol zal toenemen“, zegt Lund, eraan toevoegend dat schol niet de enige soort is die het goed doet.
Over het algemeen zijn er tekenen dat platvis het goed doen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bot, en als je kijkt naar het sint-jakobsschelpenbestand in de Oostzee, dan neemt dat snel toe. Er zijn ook stabiele populaties van tarbot en griet, volgens het ICES-advies. Pelagische soorten zoals makreel, haring, geep en sprot zijn ook talrijk in beide wateren, en in het Kattegat is de populatie Pietermannen (Trachinus draco) geëxplodeerd.
“De situatie is veel genuanceerder dan in de media en door groene organisaties wordt afgeschilderd. Het is waar dat het niet goed gaat met kabeljauw in het Kattegat en de Oostzee, maar als je een waarheidsgetrouw beeld wilt schetsen van hoe de zaken eruitzien, moet je er ook rekening mee houden dat de overgrote meerderheid van andere commercieel belangrijke soorten het goed doen in beide wateren. Dat is niet alleen iets wat wij beweren maar blijkt uit het wetenschappelijk advies van de ICES “. aldus Henrik Lund.