Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Deens vissers boos over Brits zandspiering vangstverbod

2 min read

Elk jaar wordt in Denemarken ongeveer 100.000 ton zandspiering uit het betrokken gebied aangeland

Het Verenigd Koninkrijk gaat de vangst van zandspiering op het Britse deel van de Doggersbank in de Noordzee verbieden. Een stap die ertoe zou kunnen leiden dat de Deense visserijsector een jaarlijks verlies van € 18 miljoen (£ 15,4 miljoen) moet incasseren.

Toen de EU en het VK het eens werden over de voorwaarden van de Brexit, was het cruciaal dat Europese vissers in Britse wateren konden blijven vissen. Groot-Brittannië komt nu terug op die overeenkomst en verbiedt vanaf 26 maart van dit jaar de visserij op zandspiering op het Britse deel van de Doggersbank.

Groot-Brittannië voert de sluiting uit omdat zij het vogelleven willen beschermen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat de sluiting het gewenste effect zal hebben. Het besluit wekt verontwaardiging op bij de Europese visserijsector.

Svend-Erik Andersen, voorzitter van de Deense Vissersvereniging zegt: “Dit is een vernedering van de EU. Met het Brexit-akkoord betaalden Deense vissers een hoge prijs voor de toegang tot de Britse wateren. Nu loopt Groot-Brittannië weg van de deal. Dat is beneden alle kritiek. Daarom moet deze kwestie op het allerhoogste niveau aan de orde worden gesteld. Want het kan niet zo zijn dat Groot-Brittannië zomaar mag terugkomen op afspraken die het met de EU heeft gemaakt. Helemaal niet als er geen wetenschappelijk bewijs is“.

Elk jaar wordt in Denemarken ongeveer 100.000 ton zandspiering uit het betrokken gebied aangeland. Dit zal voelbaar zijn in de visserij. Daarom moet de regering actie ondernemen, zegt de Deense Pelagische PO.

De sluiting zal grote negatieve economische gevolgen hebben voor de Deense visserij. En de Brexit heeft ons al hard geraakt. We roepen daarom de ministers van de regering op om contact te leggen met het VK en EU. De onderste steen moet boven en wij vechten tot het einde“, zegt Jens Schneider Rasmussen, voorzitter van de Deense organisatie van pelagische producenten.

Niet alleen de Deense visserij wordt getroffen door de sluiting. Het zal ook gevolgen hebben voor de visolie en de vismeelindustrie. Met name de aanvoer van zandspiering uit het Britse gebied vormde sinds 2015 de basis voor de Deense export van visolie en vismeel voor een totaalbedrag van 2,7 miljard DKK. [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *