Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Britse vangstmogelijkheden meer dan £ 970 miljoen voor 2024

2 min read

Sinds het vertrek uit de EU heeft het VK nu een groter aandeel in veel van de quota.

In 2024 zijn vangstmogelijkheden ter waarde van meer dan £ 970 miljoen veiliggesteld voor de Britse visserijsector, zo blijkt uit een nieuw rapport dat gister (woensdag 10 april) door de regering is gepubliceerd.

Tijdens het vierde jaar dat het VK als onafhankelijke kuststaat opereert, heeft het sinds vorig jaar een toename van ongeveer 61.000 ton (9%) en ongeveer £ 53 miljoen (6%) aan vangstmogelijkheden veiliggesteld, na discussies in drie belangrijke onderhandelingsfora: de onderhandelingen over het VK, de EU, het VK-de EU en Noorwegen en de kuststaat. Dit brengt de totale vangstmogelijkheden voor de Britse vloot in 2024 op ongeveer 752.000 ton, ter waarde van ongeveer £ 973 miljoen.

Sinds het vertrek uit de EU heeft het VK nu een groter aandeel in veel van de quota die tijdens deze onderhandelingen zijn vastgesteld, onder meer voor westelijke makreel en Noordzeeharing. Het VK heeft in 2024 naar schatting £ 132 miljoen extra aan vangstmogelijkheden veiliggesteld dan het zou hebben ontvangen als het een EU-lidstaat was geweest.

Minister van Visserij Mark Spencer zei: “We zetten ons in om te onderhandelen over toegang tot hoogwaardige visbestanden die een duurzame en winstgevende Britse visserijsector zullen ondersteunen, zowel nu als in de toekomst. Door gebruik te maken van onze positie buiten de EU om onafhankelijk te onderhandelen in het belang van onze vissersvloot, hebben we een betere deal voor onze vissers bewerkstelligd en tegelijkertijd ons mariene milieu blijven beschermen”.

Het rapport: “Economic outcomes of annual negotiations for UK fishing opportunities in 2024” schetst het tonnage en de waarde van het totale Britse quotum voor 2024. Dit rapport werd gepubliceerd samen met een rapport waarin de duurzaamheid van de vangstbeperkingen van de visserij wordt beoordeeld die door het VK voor 2024 zijn onderhandeld.

Het VK hanteert een rigoureuze aanpak bij het beoordelen van de duurzaamheid van onderhandelde resultaten, met strengere rapportage dan andere kuststaten. Voor dit jaar werd 46% van de totaal toegestane vangsten (TAC’s) vastgesteld in overeenstemming met het wetenschappelijk advies, tegen 40% in 2023, waarmee dit de meest duurzame deal is sinds het VK de EU heeft verlaten.

Bron: Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA)