Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Uitzonderlijke steun gevraagd voor Spaanse visserijsector in 2024

2 min read

De Spaanse visserijsector, vertegenwoordigd door de Spaanse Visserijfederatie (CEPESCA), heeft de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Luis Planas, schriftelijk verzocht de Spaanse regering in 2024 uitzonderlijke steun te verlenen aan de sector, rekening houdend met de stijging van de exploitatiekosten van de visserij en de instabiliteit van de markt.

De redenen die Cepesca in de brief voor dit verzoek geeft, zijn gebaseerd op de nieuwe stijging van de exploitatiekosten van visserijbedrijven, die de sector het afgelopen jaar op ongeveer 25% raamt; evenals de voortdurende vermindering van de consumptie van vis en visproducten (meer dan 30% sinds 2008 in Spanje), aspecten die verliezen blijven veroorzaken en de winstgevendheid van de visserijsector in gevaar brengen, en die worden verergerd door de internationale situatie.

De sector wijst in de brief op zijn bijzondere bezorgdheid over de groeiende instabiliteit “die niet alleen is veroorzaakt door COVID en de Russische invasie van Oekraïne, maar ook door de crisis in het Midden-Oosten die wordt veroorzaakt door de terroristische aanval van Hamas op Israël, de reactie daarop en de reactie van Iran“.

In dit verband zou Cepesca het ook “op prijs stellen” dat minister Planas voor de Europese Commissie (EC) zou verdedigen dat de steunmaatregelen waarin artikel 26 van het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA) voorziet, opnieuw worden goedgekeurd tot het einde van dit jaar, zoals was toegestaan aan het begin van de Russische invasie van Oekraïne, en steun te verlenen aan het verzoekschrift van de Europese organisaties CopaCogeca en Europêche – waarvan Cepesca lid is – aan de commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius.

Deze organisaties hebben de commissaris verzocht de maatregelen in het kader van het tijdelijke crisis- en overgangskader inzake staatssteun voor de visserijsector te verlengen tot en met 31 december 2024, in overeenstemming met de bepalingen voor andere sectoren.

De Spaanse visserijsector herinnert er nogmaals aan dat de visserij een deel van de oplossing is voor een duurzame en gezonde toekomst, en dat het noodzakelijk is om de fundamentele rol te erkennen die visserijproducten spelen vanwege hun hoge voedingswaarde en lage koolstofvoetafdruk, waardoor ze een belangrijk element zijn bij het bereiken van wereldwijde sociale en klimaatdoelstellingen.

Persbericht Cepesca 25 april 2024