Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Egypte verlengt houdbaarheid van geïmporteerde diepgevroren vis

2 min read

In een belangrijke ontwikkeling voor de Nederlandse pelagische visindustrie heeft het Egyptische ministerie van Handel en Industrie een addendum bij de WTO, waardoor de houdbaarheid van diepgevroren vis wordt verlengd tot 10 maanden, met ingang van 1 juli 2024.

Deze ontwikkeling zal naar verwachting de export van diepgevroren vis vanuit Nederland naar Egypte, een belangrijke markt voor Nederlandse exporteurs, vergemakkelijken. Het besluit is zes maanden geldig en loopt af op 31 december 2024

Nederland is een belangrijke speler op de wereldwijde visexportmarkt, met meer dan 600.000 ton diepgevroren vis ter waarde van 991 miljoen euro geëxporteerd in 2022. Kleine pelagische vis, met inbegrip van vangsten van andere vaartuigen die onder de vlag van de EU en het VK varen, is goed voor een aanzienlijk deel van deze uitvoer.

Egypte is een belangrijke bestemming voor Nederlandse diepgevroren vis, goed voor tussen de 8% en 14% van de export in volume en 6% en 11% in waarde in de periode 2019 tot 2022. De verlenging van de houdbaarheid van diepgevroren vis in Egypte is een welkome ontwikkeling voor Nederlandse pelagische visbedrijven, die de afgelopen 2 jaar voor uitdagingen hebben gestaan door een tekort aan deviezen in Egypte.

Dit tekort leidde ertoe dat zendingen langere tijd werden opgehouden in Egyptische havens, waardoor een smal marktvenster ontstond voor Nederlandse exporteurs. De vraag naar het verlengen van de houdbaarheid van pelagische vis in Egypte werd gedreven door verschillende landen, die mogelijkheden wilden onderzoeken om naar deze belangrijke markt te blijven exporteren.

Een  A fact-finding study uitgevoerd door het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Egypte maakte de weg vrij voor verder onderzoek, wat uiteindelijk het besluit van de National Food Safety Authority (NFSA) ondersteunde om de houdbaarheid van diepgevroren vis te verlengen.

Het nieuwe besluit, dat zes maanden geldig is tot 31 december 2024, brengt de regelgeving van Egypte meer in lijn met die van andere grote importmarkten voor Nederlandse diepgevroren vis. In deze markten worden ofwel geen verplichte houdbaarheidseisen gehanteerd, ofwel wordt een houdbaarheid van 18 tot 24 maanden gespecificeerd. De verlenging van de houdbaarheid in Egypte zal naar verwachting leiden tot een gelijker speelveld voor Nederlandse exporteurs, waardoor zij beter kunnen concurreren op deze belangrijke markt.

Deze ontwikkeling is een belangrijke impuls voor de Nederlandse pelagische visindustrie, die zich nu kan verheugen op een grotere export naar Egypte en een stabielere marktomgeving. Met het besluit van de NFSA kunnen Nederlandse exporteurs inspelen op de groeiende vraag naar diepgevroren vis in Egypte, terwijl ze ook mogelijkheden verkennen om hun marktaandeel in deze regio uit te breiden.

Het landbouwteam van de ambassade staat klaar om elk Nederlands bedrijf te helpen dat geïnteresseerd is om zaken te doen met Egypte. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: KAI-LNV@minbuza.nl

Nieuwsbericht LVVN Attaché Netwerk 15-07-2024