Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Spanje haalt Marokkaanse vis uit de handel

1 min read

Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) van de Europese Unie heeft maandag een waarschuwing uitgegeven over de aanwezigheid van de parasiet Anisakis in een partij vis afkomstig uit Marokko.

De Anisakis (vergelijkbaar met haringworm in Nederland) is een geslacht van wormachtige dieren die behoren tot de nematoden. Diverse soorten komen voor als darmparasiet in zeevissen.

Volgens de krant El Debate werd de parasiet Anisakis tijdens een routinecontrole aan de grens ontdekt. De Spaanse autoriteiten hebben daarop onmiddellijk de lading met besmette vis, het zou gaan om een heek, uit Marokko in beslag genomen en van de markt gehaald.

Anisakis is een parasiet die voorkomt in visproducten en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals spijsverteringsproblemen en allergieën. Het wordt aanbevolen om vis voor consumptie ten minste 24 uur in te vriezen om zo de Anisakis te doden.

Er is geen verdere informatie verstrekt over de besmette vis of de exacte plaats waar deze is gedetecteerd, aangezien dit nooit wordt gedaan om geen chaos in de samenleving te veroorzaken. Het is bekend dat de vis uit Marokko komt en dat de zending bestemd was voor Spanje.