Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Stemming over sluiting van 10% Europese visgronden uitgesteld tot oktober 2024

2 min read

De cruciale stemming over een voorstel om 10% van alle Europese visgronden te sluiten is uitgesteld tot de volgende vergadering van de coördinatiegroep van de lidstaten (MSCG) in oktober 2024. De EBFA (European Bottom Fisheries Alliance) had eerder deze week opgeroepen tot uitstel van deze stemming.

Veel lidstaten hebben aangegeven dat een besluit, gezien de aanzienlijke gevolgen voor de Europese vissersvloot en de voedselproductie, niet mild kan worden genomen en dat er daarom behoefte is aan uitgebreid overleg en discussie, met name met belanghebbenden in de visserijsector.

Het uitstel maakt een grondiger onderzoek naar potentiële effecten en de wetenschappelijke benadering van het voorstel mogelijk. De European Bottom Fishing Alliance (EBFA) heeft het uitstel verwelkomd en ziet het als een kans voor een meer alomvattend dialoog met zowel nationale als EU-autoriteiten.

‘We waarderen het besluit van de MSCG vandaag om de stemming uit te stellen. De Europese Commissie kan geen achterdeurtje gebruiken, zoals de tenuitvoerlegging van slecht gedefinieerde doelstellingen van een Europese richtlijn, om maatregelen te nemen die zo’n enorme impact hebben op onze vissers. Besluiten als zodanig moeten worden gecontroleerd door de gekozen instellingen van de EU. De timing is daarom bijzonder zorgwekkend omdat het Europees Parlement in de wacht staat vanwege de Europese verkiezingen en terwijl de EU beslist over de herziening van de wet waaruit dit besluit voortvloeit’, aldus Iván López, voorzitter van de EBFA. “Deze verlenging biedt belanghebbenden waardevolle tijd om verder constructieve discussies aan te gaan en tot een evenwichtige aanpak te komen die rekening houdt met de behoeften van de visserijgemeenschap en een duurzame voedselproductie garandeert.”

EBFA blijft optimistisch over de komende besprekingen en zet zich in om te werken aan oplossingen die zowel de ecologische duurzaamheid als de economische levensvatbaarheid van de visserijsector ondersteunen.

Persbericht European Bottom Fishing Alliance (EBFA)