Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Laatste ansjovisvissers stoppen ermee

1 min read

Tientallen families uit Bergen op Zoom visten ooit op ansjovis, maar aan die eeuwenlange traditie dreigt een einde te komen, want de ansjovis laat zich al vijf jaar niet meer zien in de Oosterschelde.

Tot vijf jaar geleden zwom de ansjovis van mei tot juli vanuit de Noordzee naar de warme en ondiepe wateren van de Oosterschelde om te paaien. Waar eerst tonnen aan ansjovis werd gevangen, waarvan zo’n 8.000 kilo per seizoen voor de familie Van Dort, is dat nu nog amper een kilo. “Ik heb er sinds mei misschien zeven of acht gevangen”, zegt Van Dort.

De laatste ansjovisvissers van Nederland halen binnenkort hun netten voorgoed binnen. De afname van ansjovis in de Oosterschelde markeert het einde van de eeuwenoude weervisserij. De Universiteit Wageningen doet onderzoek naar de populatieschommelingen bij ansjovis. Het vermoeden dat windparken de boosdoener zijn, lijkt onwaarschijnlijk.

Volgens Van Dort kan ook de aanwezigheid van staalslakken in het water een rol spelen. Ook zijn er veranderingen in en op het water door bijvoorbeeld de Deltawerken. Ze verminderden de toevoer van zoet water, waardoor het water in de Oosterschelde zouter is geworden en ansjovis minder goed gedijt. Onder een korte reportage door RTL Nieuws.