Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Belgische vissers halen 51 ton zwerfvuil uit zee

2 min read

Nederlandse vissersschepen haalden in 2021 ongeveer 756 ton aan zwerfafval vrijwillig uit zee

Belgische vissers hebben vorig jaar opnieuw 51 ton zwerfvuil uit zee gehaald. Dit blijkt uit cijfers van de Rederscentrale. Het record staat op 65 ton, drie jaar geleden.

De vissers verzamelen het zwerfvuil dat in hun netten terechtkomt in Big Bags. Die brengen ze dan naar de haven, waar het afval verwerkt wordt. ‘Fishing for litter’ heet het project of ‘Vissen op zwerfvuil’, en het loopt al een paar jaar. De vissers doen het vrijwillig. Van de 55 Belgische schepen nemen er 37 deel aan de actie.

Het project, dat in 2016 van start ging, heeft een sterke groei doorgemaakt. In 2023 haalde de Belgische vloot maar liefst 51 ton afval op. Van de 55 actieve schepen namen 37 vissersschepen deel aan het Fishing for Litter-project. Belgische vissers kunnen het verzamelde afval niet alleen in eigen havens achterlaten, maar ook in andere Europese havens die deelnemen aan Fishing for Litter.

VVC Equipment levert de Big Bags en staat in voor de verwerking, terwijl de financiering verzorgd wordt door de Dienst Marien Milieu van de federale overheid, de provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur. De Rederscentrale voert de communicatie.

Drie vissersvaartuigen die de afgelopen zes maanden het meeste afval hadden opgevist, zijn in de bloemetjes gezet: de Z.91 Franson, Z.26 Avanti en Z.333 Avatar. Zij mogen de komende maanden een bezoek verwachten van een North Sea chef die hen net voor afvaart een foodbox zal overhandigen zodat de vissers aan boord kunnen genieten van een gastronomische maaltijd.

Nederlandse vissers

Nederlandse vissersschepen haalden in 2021 ongeveer 756 ton aan zwerfafval vrijwillig uit zee. Daarmee is het record van 2020, toen er 644 ton vuil werd opgevist, verbroken. Kijk onder een video van vijf jaar geleden over ‘Fishing for litter’ in Nederland.