Bescherm visserij gemeenschappen rond Middellandse Zee
2 min readDe Europese sociale partners doen een dringende oproep aan de Europese Commissie om de kustvisserijgemeenschappen rond de Middellandse Zee te beschermen tegen quotaverlagingen en andere.
De Europese Federatie van transportwerknemers (ETF), Europêche en COGECA – de Europese sociale partners in de visserijsector – hebben een resolutie aangenomen waarin de kritieke toestand van de visserij in de Middellandse Zee aan de orde wordt gesteld.
Dit onderstreept de gedeelde bezorgdheid over de situatie over de visserij in de Middellandse Zee, waar kustgemeenschappen te lijden hebben onder een aanzienlijke vermindering van de visserij, en de noodzaak aan verstandig Europees beleid.
In de resolutie wordt de nadruk gelegd op de vooruitgang op het gebied van duurzaam beheer van de bestanden, waarbij overbevissing in de Middellandse Zee is afgenomen tot het laagste in tien jaar. De sociale partners benadrukken echter dat, ondanks deze verbeteringen op het gebied van duurzaamheid, de sociaaleconomische indicatoren in de regio een zorgwekkende neergang laten zien, met een afnemend aantal bedrijven, schepen en banen.
De sociale partners pleiten voor een evenwichtige aanpak die niet alleen rekening houdt met milieudoelstellingen, maar ook met de duurzaamheid van lokale gemeenschappen, banen en de algemene rol van de visserij in de samenleving. De belangrijkste eisen in de resolutie zijn onder meer:
Bevriezing van visserij-inspanningen op het niveau van 2024: De resolutie dringt aan op stopzetting van verdere beperkingen totdat de volledige impact van het huidige beleid in 2027 is beoordeeld.
Geïntegreerde aanpak: een verschuiving naar een alomvattende strategie die ecologische, economische en sociale factoren op elkaar afstemt om een duurzame toekomst voor de visserijsector in de Middellandse Zee te garanderen.
Steun voor getroffen gemeenschappen: Met inbegrip van compensatie, opleidingsprogramma’s en economische steun voor kustgemeenschappen die getroffen zijn door verminderde visserijactiviteiten.
Verleng tijdlijnen: Erkenning van de noodzaak van realistische tijdschema’s om doelstellingen zoals Maximum Sustainable Yield (MSY) te bereiken, waardoor bedrijven zich zonder onnodige druk kunnen aanpassen.
De sociale partners benadrukken het belang van eerlijke wetgevingsprocessen en dringen er bij de EU op aan zich aan de vastgestelde procedures te houden en het overleg met belanghebbenden en lidstaten niet te omzeilen.
ETF, Europêche en COGECA bevestigen hun inzet voor duurzame visserij en dringen erop aan dat bij regelgevende maatregelen het juiste evenwicht moet worden gevonden tussen ecologische, economische en sociale levensvatbaarheid. De gezamenlijke resolutie is een gezamenlijke oproep voor beleid dat de visserijsector in de Middellandse Zee ondersteunt, lokale banen ondersteunt en de voedselzekerheid in Europa handhaaft.