Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nederland wil Europees verbod op pulsvisserij terugdraaien

2 min read

Pulsvisserij op de Noordzee moet weer toegestaan worden.

Pulsvissen is sinds 2021 verboden in de EU en moet opnieuw worden toegestaan, riep de Nederlandse regering op in haar plan voor de landbouw, waardoor mogelijk een kloof met vooral Frankrijk en België wordt heropend.

In haar regeringsplan voor landbouw en visserij dat vrijdag (13 september) werd gepubliceerd, kondigde de nieuwe rechtse coalitieregering in Nederland haar voornemen aan om deze controversiële praktijk opnieuw toe te staan door een einde te maken aan obstructieve Europese regelgeving. De aankondiging komt tegen een achtergrond van intensieve lobby van de Nederlandse visserijsector om het verbod op EU-niveau, dat sinds 2021 van kracht is, te ontrafelen.

De Nederlandse regering, gevormd door de rechtse PVV, de liberale VVD, het anti-corruptie Nieuw Sociaal Contract en de agrarische beweging BoerBurgerBeweging (BBB), wil een nieuwe koers inslaan op het gebied van landbouw en visserij. Het plan luidt: “Voedselzekerheid en innovatie in de land- en tuinbouw en visserij zijn essentieel. ” Het voegt eraan toe dat Den Haag draagvlak in Europa wil creëren om pulsvisserij opnieuw toe te staan.

Elders in de EU hebben Frankrijk, een belangrijk visserijland in de Noordzee, en België de praktijk verboden vóór de Europese deadline van 2021. In 2018 leidde Frankrijk een coalitie, waaronder ngo’s, ambachtelijke visserij, luxehotels en sterrenchefs, die er bij het Europees Parlement op aandrongen de praktijk te verbieden omdat het “de productiviteit van de oceaan en een hele visserijsector bedreigt”, aldus een rapport van de ngo Bloom.

Lobby door Nederland

Het verbod op pulsvissen gaat terug tot 1998 voordat de EU het in 2006 op experimentele basis toestond in het zuidelijke deel van de Noordzee. De lidstaten hadden het recht om 5% van hun vloot aan deze praktijk te wijden. Tussen 2006 en 2021 voerden vooral Nederlandse schepen (84 schepen in 2018) deze visserij uit op de Noordzee.

Voor tegenstanders heeft de praktijk van het uitzenden van elektrische signalen om vissen te verdoven en bang te maken voor ze in netten worden gevangen, schadelijke gevolgen voor de waterfauna. Aan de andere kant beweren de voorstanders ervan dat deze methode veiliger is voor het milieu dan andere soorten trawlvisserij – zoals bodemtrawls – omdat het de koolstofuitstoot vermindert door het brandstofverbruik te verminderen en minder schade aan de zeebodem veroorzaakt.

Deze voordelen zijn erkend in een studie van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES), een intergouvernementele organisatie voor mariene wetenschappen. Nederlandse vissers stellen dat het EU-verbod niet wetenschappelijk is gebaseerd en innovatie in de visserijsector zal belemmeren. In 2019 ging Nederland in beroep tegen het besluit van de EU, voordat het Europese Hof van Justitie de EU-wetgeving in het gelijk stelde.

Het verbod kan worden teruggedraaid door middel van een herziening als het wordt ondersteund door wetenschappelijke gegevens, maar dat zou afhangen van het standpunt van de Commissie en de lidstaten.

Door Hugo Struna, Euractive.