Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe stichting vindt al vier vermiste kotters

1 min read

Het nummer 26 is duidelijk op de onderwaterbeelden te zien. Foto: Onderwaterbeelden duikteam.

Het eerste jaar van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten, die op verzoek van families op zoek gaat naar verdwenen viskotters, heeft veel opgeleverd. In ruim één jaar heeft de stichting de families van bemanningsleden van vier verloren vissersboten kunnen informeren over het lot van hun geliefden, na jaren van onzekerheid en verdriet. “Dit is een waanzinnig succes”, aldus voorzitter Cees Meeldijk.

De zeebodem herbergt vele treurige verhalen van viskotters die nooit meer terugkeerden, zoals dat van de UK58. Een Urker viskotter die 58 jaar geleden, met vijf bemanningsleden aan boord, verdween op zee. Door de onwetendheid blijven nabestaanden zitten met veel vragen, maar sinds het ontstaan van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten kunnen steeds meer families rekenen op antwoorden.

Na de UK154, HD108 en TX26 is de UK58 is alweer de vierde case die de stichting, die ruim een jaar bestaat, op heeft weten te lossen. De viskotter is door wrakduikers op de Noordzee, op zo’n vier uur varen ten noordwesten van Terschelling, geïdentificeerd. En dat is voor voorzitter Cees Meeldijk heel bijzonder. “Het is zo absurd dat dit allemaal is gelukt, ongelooflijk.”

Lees hier verder op NH Nieuws.nl

Video onder: De ontdekking van de Texelse Kotter TX-26 die in november 1970 is verdwenen. Na een onderzoek van een jaar door Cees Meeldijk is de kotter op 29 juli 2024 door de duikers van de Lamlash geïdentificeerd.